Трагови кокаина на 90 одсто америчких новчаница

Податак који су прекјуче на састанку америчких хемичара изнели истраживачи са Универзитета Масачусетс звучи фрапантно - готово 90 процената папирних новчаница у САД на себи има трагове кокаина.

Истраживање у којем је тестиран папирни новац у 30 великих градова у пет земаља - Сједињеним Америчким Државама, Бразилу, Канади, Кини и Јапану - открило је да метрополе у Канади и САД имају алармантно високо присуство кокаина на својој валути, са траговима овог белог праха на 85-90 процената новчаница!

Иза северноамеричких земаља следи Бразил са контаминираних 80 одсто папирних новчаница, наводи амерички магазин "Тајм".

На другој страни "спектра", у Кини и Јапану, кокаин је био присутан у много нижем проценту - на 12 до 20 одсто банкнота.

Ова открића, представљена у недељу на састанку Америчке хемијске асоцијације у Вашингтону, сугерисала су да је количина новчаница са траговима кокаина у градовима САД порасла за 20 посто за само две године.

Наиме, Јуеганг Зуо, професор хемије на Универзитету Масачусетс, главни аутор студије, извршио је сличну анализу и 2007. године, када је дрога откривена на 67 посто банкнота.

Руководиоци истраживања сматрају да пораст остатака кокаина на новчаницама вероватно иде у корак са порастом конзумирања кокаина - као и годишњим обртом у САД, вредним 70 милијарди долара.

Процењено је да 6 милиона Американаца годишње користи кокаин, трошећи негде између 259 и 447 тона "робе".

Као што свако ко је одгледао филм "Blow" са Џони Депом зна, папирне новчанице се најчешће контаминирају када се уролају и користе за ушмркавање кокаина.

Према резултатима истраживања, новчанице од 5, 10, 20 и 50 долара имају већи проценат праха на себи него оне од 1 и 100 долара.

Но, с обзиром да банкноте са прахом на себи преовладавају, "белог у новчаницима" немају само они коју ушмркавају или продају кокаин. Једном када мала количина супстанце доспе на новчаницу, може се раширити и по другом папирном новцу мешањем, рецимо у каси, током свакодневних трансакција, у апаратима за бројање новца у банкама...

То значи да ако живите у граду, највероватније ће се у неком тренутку једна од таквих новчаница помешати са вашим новцем, пише "Тајм".

Али, не брините, вероватноћа да ћете имати проблема са законом или пасти на нарко-тесту неке компаније је минимална: количине кокаина нађене на папирним новчаницама се крећу у опсегу од "занемарљивих" 0,006 микрограма, до 1,240 микрограма - количина која се по тежини може упоредити са 50 зрна песка, тврде истраживачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару