Бацила шољицу на Мона Лизу

Да би се "осветила" што није добила француско држављанство, једна Рускиња је у париском "Лувру" шољицом за чај гађала портрет Мона Лизе.

Једна Рускиња, бесна што није добила француско држављанство, бацила је у "Лувру" керамичку шољицу за чај на Мона Лизу, чувену слику Леонарда да Винчија.

Давид Мадец, портпарол "Лувра", саопштио је да у том инциденту слика није оштећена, јер се шољица разбила при удару у заштитно стакло и да је неименована жена одмах након инцидента ухапшена.

"Жена је бацила празну шољицу на Мона Лизу, али никаква штета није настала јер је слика заштићена непробојним стаклом. Једино што је гледање слике било прекинуто док нису покупљени разбијени делићи", изјавио је портпарол.

Слика Мона Лизе, која иначе носи назив "Портрет Лизе Ђерардини, супруге Франческа дел Ђоконда", под заштитом је стакла отпорног на метке и налази се у кућишту у којем се одржава посебна температура и влажност ваздуха. Једно је од највреднијих дела које музеј "Лувр" поседује. Годишње је види преко 8,5 милиона људи.

Рускиња је шољицу, купљену у самом музеју, сакрила у ташну, а како је касније рекла полицији, инцидент је изазвала јер је одбијена за француско држављанство.

Она је након хапшења одведена на психијатријски преглед и после истраге пуштена на слободу.

"Била је видно узнемирена", додао је Мадец. "Лувр" ће је тужити.

Ово је само један од напада на чувени портрет који је 21. августа 1911. године био украден од стране једног Италијана и враћен две године касније.

Године 1956, Мона Лиза, вероватно најпознатија слика на свету, власништво француске владе, попрскана је киселином, а 30. децембра исте године је поново оштећена када је млади Боливијац бацио камен на њу. То је резултирало губитком дела боје код левог лакта, која је касније додата.

Након тога је заштићена непробојним стаклом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару