Спасавање гладних морских лавова

Радници калифорнијског Пацифичког центра за морске сисаре свакога дана спасавају од глади и болести по више десетина морских лавова, који ће услед климатских промена ускоро остати без извора хране.

Глобално отопљавање и поремећај еко средине угрожавају многе животињске врсте. За опстанак се боре и калифорнијски морски лавови.

Наиме, Пацифички центар за морске сисаре у Лагуна бичу у Калифорнији преплављен је спашеним изгладнелим и болесним насуканим примерцима.

"Штрче им ребра испод коже", каже ветеринар др Ричард Еванс. "У принципу, ова животиња би лежала овде и гладовала, на крају вероватно и угинула да нема установа као што смо ми", додаје Еванс.

Сваки примерак покупљен на плажи има по 10-так килограма мање него што би требало. Срећа њихова што су завршили у мрежи спасилаца.

Центар је ове године спасио већ 172 морска лава, што је 139 процената више него 2008.

Прича се понавља и на 650 километара северно од Сан Франциска. Тамо су спасили чак 890 морских лавова. Један "малиша" је завршио у полицијским патролним колима, након што су га нашли на аутопуту.

"Значајан број животиња је толико изнурен када их пронађемо, да једноставно нисмо у могућности да их спасимо", изјавио је Џеф Бем, такође из Центра за морске сисаре.

Зашто се ово догађа? Проблем би могао бити делимично и у томе што је рекордних 59.000 младунаца рођено дуж калифорнијске обале током прошле године.

Калифорнијски морски лавови се хране малом рибом, као што су сардине и инћуни. Зато што их је толико, борба за храну је сурова, а научници предвиђају да ће бити све горе, обзиром на промену климатских услова на пучини.

Објашњење је следеће - растући атмосферско-океански феномен "Ел Нињо" доноси топлије струје до калифорнијске обале, због чега риба тражи хладнију воду дубље у океану. Самим тим су извори хране за морске лавове уз обалу "испражњени".

"Ако Ел Нињо настави да расте и јача... оно што се сада дешава је само 'врх леденог брега'", сматра морски биолог Џо Кордаро.

У међувремену, спасавање се обавља сваки дан. Најслабији примерци се хране на цевчицу, све док не буду у стању да сами прогутају целу рибу.

"Ово је најбољи део", рекао је један од спасилаца пре него што је пустио опорављене морске лавове назад у море.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару