Плаћају боравак иза решетака

Богати Њујорчани који се нађу иза решетака мораће убудуће сами да плаћају трошкове свог боравка у затвору. Држава Њујорк разматра предлог о увођењу пореза, названог по највећем преваранту у историји америчке берзе, Бернарду Мејдофу који издржава казну затвора од 150 година.

Осим што ће морати да чаме у затвору и да се одрекну благодети раскошног живота, богати Њујорчани који се нађу иза решетака мораће убудуће сами да плаћају трошкове свог боравка у затвору.

Држава Њујорк разматра предлог о увођењу пореза, названог по највећем преваранту у историји америчке берзе, Бернарду Мејдофу који је проневерио више од 50 милијарди долара и који издржава казну затвора од 150 година, пренеле су агенције.

Иницијатор ове "Мејдоф таксе" је републикански посланик њујоршке скупштине Џим Тедиско који тражи да сви затвореници који имају приходе веће од 200.000 долара сами покривају затворске трошкове у целости.

За оне, међутим, који зарађују мање од 40.000 долара, затворске "услуге" ће бити потпуно бесплатне.

У настојању да смање затворске издатке, многе америчке државе прибегавају разним алтернативама, а према неким подацима, затвореник кошта државу између 80 и 90 долара дневно.

С обзиром на константни раст затворске популације, предлог да део затвореника сам плаћа свој боравак иза решетака многима делује као добра идеја која ће смањити притисак на јавне издатке.

Случај Бернија Мејдофа је добар пример, а бивши председник компаније "Насдак" би годишње коштао државу 32.040 долара.

Будући да је осуђен на 150 година, иако је мало вероватно да ће до краја издржати ту казну, с обзиром да има 71 годину, за његове затворске трошкове требало би издвојити близу 4,8 милиона долара, што је мање од вредности његовог дома и других луксузних добара којим је располагао пре одласка у затвор.

Мејдофов стан на Менхетну на тржишту се процењује на седам милиона долара.

Мејдоф издржава казну у затвору "Батнер", у Северној Каролини, у који је премештен након неколико месеци проведених у њујоршком затвору.

"Пречесто се дешава да порески обвезници морају да плаћају трошкове богатих криминалаца које, када једном изађу из затвора, и даље чека огромно богатство", казао је Тедиско.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару