Снајперисти чувају пингвине

Снајперисти ће "до даљњег" патролирати плажом у Сиднеју и чувати колонију која броји 120 пингвина како би се зауставило даље страдање ове угрожене врсте.

Истрага узрока смрти неколико пингвина на плажи у округу Норт Хед у Сиднеју драматично је убрзана и подигнута на нови ниво након што је још једна животиња прекјуче пронађена на смрт изуједана на плажи "Карантин".

То је девети припадник угрожене колоније Малих пингвина од свега 60 парова, којег је у последњих 10 дана убила лисица или пас. Четири су пронађена прошлог петка, а још толико у наредних неколико дана, пише "Дејли Телеграф".

Аутопсија у "Таронга" зоо-врту је потврдила да повреде на пингвинима одговарају чељустима паса или лисица.

Због тога је Национални парк и сервис за очување животињског света ангажовао двојицу снајпериста са пушкама калибра 22 милиметра, да, почев од синоћ, патролирају плажом "Карантин" и њеном околином, јер су откривени трагови лисица у тој области.

С обзиром да су пингвини страдали најчешће у сумрак приликом повратка на обалу, снајперисти ће се и вечерас појавити на свом новом "радном месту" и штитити припаднике колоније у окрузима Менли и Норт Хед "докле год то буде потребно".

"Нападнути су у време када су им стомаци пуних рибе или током 'дружења' ван јазбина и не обраћају превише пажњу", рекла је Анђелика Тречлер, портпаролка Центра за заштиту околине у Менлију, чији ће активисти урадити "шта год је потребно" да се заштите пингвини. Већ су саставили списак од 30 добровољаца који ће их пазити дању и ноћу.

Међутим, напади на пингвине су се догодили на приватним плажама, којима је приступ забрањен, што додатно отежава праћење колоније.

Округ Менли је, такође, ангажовао и специјализоване форензичаре за животиње не би ли се утврдило која животиња је одговорна. Надају се да ће ДНК узорци са угинулих пингвина идентификовати расу пса који је умешан.

Ако се открије да је пас у питању и које расе, округ ће тражити од власти да издају налоге који ће омогућити да се оде на адресе свих власника у округу који поседују ту расу и да се од њиховог љубимца узме ДНК узорак.

Дође ли до поклапања, власник пса се може суочити са великом новчаном казном или кривичном пријавом.

Џилеа Карни, портпаролка "Вајерса", аустралијске организације за заштиту дивљих животиња, мисли да би власници кућних љубимаца морали да држе своје животиње даље од дивљих и да их закључавају ноћи, не дозвољавајући да лутају кроз или у близини националног парка.

"Апелујемо на све власнике у крају да буду посебно обазриви. Губитак било којег примерка ове крхке колоније пингвина је страшан", додала је директорка Националног парка, Сели Барнс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару