"Енсијеро" 2009.

Храбри Шпанци и туристи из свих крајева света и ове године су се окупили у Памплони да би се опробали у нимало безазленом трчању пред биковима у оквиру фестивала "Санферминес".

Шпанци и авантуристи из целог света, од уторка 7. јуна, поново, сваког јутра у шпанском граду Памплони трче пред захукталим биковима кроз узане улице старог града.

То ће чинити осам дана за редом, до 14. јуна, када се у поноћ завршава чувени фестивал "Санферминес", посвећен Светом Фермину.

Као и обично, храбри учесници се окупе најмање сат времена пре почетка, заказаног за 8 h, у зони на почетку "стазе", која се зове "Cuesta de Santo Domingo". Тамо пред малом статуом Сан Фермина, постављеној у удубљењу на зиду, три пута отпевају посебну песму у част свеца, молећи за заштиту у трци са биковима.

Обавезна је црвена марама око врата, а неки носе још једну везану око струка. За свакога ко преживи блиски сусрет са биком, каже се да је био заштићен Сан Ферминовим плаштом.

Тачно у осам сати, уз пуцањ прве петарде (кохете), шест бикова и шест јунаца са звонима пушта се из корала и "енсијеро", најпознатији догађај на фестивалу, почиње. Пуцањ друге означава да је и последња животиња изашла из корала.

Бикови за 2 до 3 минута протутње 850 метара дугом улицом до "Плазе де Торос", арене за кориду, где се трка и завршава.

"Енсијеро" је врло опасна трка. Од 1925. године, више од 2000 људи је озбиљно повређено, а забележено је и 15 смртних случајева. Последњи 2003. када је један од локалних становника након трке пао у кому и преминуо.

Хемингвеј га учинио познатим

Санферминес, фестивал у главном граду шпанске аутономне покрајине Наваре, непрекидно се одржава од 1591. године, мада је паузирао током Шпанског грађанског рата (1936-1939).

Ритуал трчања са биковима корене вуче из потребе да се бикови, на дан борбе у кориди, пребаце из корала у којем су били смештени до арене. Локални клинци би том приликом трчали око крда, али и кроз само крдо.

Откада је чувени амерички писац Ернест Хемингвеј 1926. објавио роман "Сунце се поново рађа", чија радња се одвија управо на "Санферминесу", проценат учесника из иностранства се сваке године повећава.

Деветодневна прослава у част Светог Фермина почиње лансирањем ракете која се зове "чупиназо", са балкона зграде општине у Памплони, 6. јула у подне. Завршава се певањем песме "Pobre de Mi" у поноћ 14. јула.

Више од милион људи дође у Памплону на најпознатији шпански фестивал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару