Заслужено добија шпански пасош у 94. години

После више од седам деценија, Американац Џон Хован, који је био добровољац у Шпанском грађанском рату, у 94. години ће добити држављанство Шпаније.

Американац Џон Хован добиће држављанство Шпаније у 94. години.

Наиме, Хован се 1937. године пријавио и као добровољац борио у Шпанском грађанском рату за демократску републику против фашиста генерала Франциска Франка.

"То је био тежак тренутак за свет, а они су ризиковали животе. Поштујемо то и желели бисмо да им на скроман начин одамо признање", нагласио је Карлос Роблес, шпански генерални конзул у Бостону, који треба ускоро да посети Хована, како би могао да потпише документа о држављанству. Шпански пасош ће стићи за неколико недеља.

Прошле године, парламент у Мадриду усвојио је закон којим се страним добровољцима из Шпанског грађанског рата омогућава да добију држављанство Шпаније.

Од 2.800 Американаца који су се борили у бригади "Абрахам Линколн", живо је само двадесетак људи.

Процењује се да је у рату погинуло око пола милиона људи. Међу њима је и трећина бораца бригаде "Абрахам Линколн". Франко је победио и као диктатор владао Шпанијом до смрти, 1975. године.

Хован је пре одласка у Шпанију био активан у организацијама за заштиту права незапослених и Америчкој лиги против рата и фашизма.

Са петнаест година је прекинуо школовање како би током велике економске кризе радио у очевој обућарској радњи, али је посао убрзо пропао.

"Видео сам ратне облаке како се надвијају над Европом. Осећао сам да је јако важно да фашизам буде заустављен", рекао је Хован и неколико година касније сносио последице својих убеђења.

Није крио да је комуниста

Пошто није крио да је комуниста, Хован је позван да сведочи на саслушањима која је сенатор Џозеф Макартни организовао ради лова на комунисте.

Након што се позвао на 5. амандман Устава, који му омогућава да не одговара на питања, на Хованову кућу су бачени молотовљеви коктели. Исцртани су му и кукасти крстови.

Слично се догодило и другим америчким добровољцима из Шпанског грађанског рата.

"Боравак у Шпанији је обележио њихове животе. Годинама су били сумњиви Федералном истражном бироу. Сматрани су за претњу САД. Многи су имали тежак живот, изгубили су посао", изјавио је професор Франсиско Фернандес де Алба са колеџа Витон.

Хован је после Другог светског рата изгубио посао обућара у ратној морнарици, без објашњења.

"Био сам у Шпанији и активан у организацијама које су називане комунистичким", рекао је Хован.

Према његовим речима, велика економска криза га је усмерила ка прогресивној политици и синдикалном активизму свуда где је радио - у текстилној фабрици, хемијској компанији, постављајући линолеуме.

Тако се понаша и у старости. Када је пре шест година постао станар старачког дома у Провиденсу, утицао је на побољшање квалитета хране.

"Станари више не једу тестенину два пута дневно", рекао је Хован.

"Он је један од оних изванредних људи који имају заиста чврсте ставове о томе шта је праведно, а шта није", изјавио је о Ховану свештеник Дуејн Клинкер.

Према речима професора Де Албе, етичке вредности су биле важне многим учесницима Шпанског грађанског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару