Ко прочита књигу, добије "Кока-колу"

Једна гимназија из Велингтона осмислила је читав систем "подмићивања" не би ли натерала своје ученике да читају. Број књига које тинејџери позајмљују из библиотеке се удвостручио, али Федерација директора школа сматра да је метод погрешан.

Кажу да сваки човек има своју цену. "Ронготаи" гимназија у Велингтону на Новом Зеланду је изгледа открила колико "кошта" да натерате тинејџера да чита - конзерва "Кока-коле".

Тим педагога из ове школе је одлучио да покрене неку форму награђивања како би ученике подстакао на читање.

И тако сада за две прочитане књиге ученик добија једну лименку популарног газираног пића, ако стигне до пет прочитаних књига добија маркицу за подземну железницу, а за десет књига карту за биоскоп.

У гимназији кажу да је број књига позајмљених из школске библиотеке од почетка иницијативе удвостручен и да ће морати да их наруче још да би изашли у сусрет захтевима.

"Дечаци не читају довољно. Неки прочитају само једну књигу годишње, тако да смо хтели да их погурамо. Не покушавамо да их претворимо у студенте књижевности, већ само желимо да читају књиге", изјавила је професорка Кит Норман, главна у овој акцији.

"Ја сам прва особа која ће признати да је то подмићивање, али резултати говоре за себе", додала је, признавши да је била спремна на било шта само да их натера да читају, што ће, тврди она, побољшати њихово писано изражавање и разумевање.

Главна награда је тромесечна претплата за мобилни телефон, а њу осваја свако ко успе да прочита двадесет књига и то потврди. Како? Е, ту на сцену ступају и родитељи.

Наиме, свеске са белешкама, као и гарантовање родитеља да је дете "виђено да чита" служе као потврда да су узете књиге заиста прочитане од корица до корица, преноси локална штампа.

Али то није све. Два најбоља ученика по питању читања у сваком одељењу ће освојити и блејзер са школским обележјима, а три најбоља ученика у целој школи добијају и ваучер на 50 долара за куповину гардеробе!

"Експеримент" ће бити окончан на крају године, мада је гимназија вољна да настави. Трошкови су око 5.000 новозеландских долара, а сносе их "Лајонс клаб" и школско удружење родитеља.

Министарка просвете Ен Тули каже да жели да сазна све детаље о новом методу и да је заинтересована са сваки програм који ће мотивисати ђаке и унапредити њихова достигнућа.

Међутим, огласила се и Федерација директора школа, забринута да ће ученици почети да читају из потпуно погрешних разлога. "Као неко привремено решење то је у реду, али на дуже стазе се мора наћи други метод", истакао је председник Федерације, Ерни Бутвелд. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару