Петиција против Де Нира и Нобуа

Ланац јапанских ресторана "Нобу" нашао се ових дана на удару многих познатих личности, јер још увек са менија није скинуо специјалитете са туњем плавих пераја, врстом која је једнако угрожена као и панде и бели носорози.

Oпште је познато да је "Нобу", ланац јапанских ресторана у власништву холивудске легенде Роберта Де Нира и кувара Нобуа Мацухисе, популарно место на које долазе гости са тзв. "А листе", укључујући Вејна Рунија, Бреда Пита и Кејт Мос.

Међутим, након приказивања документарца "End Of The Line" о уништавању светских залиха рибе, велики број познатих личности је писао ресторану и нагласио да више не могу "мирне савести да вечерају", док год локал служи месо туња плавих пераја, врсте која се сматра једнако угроженом као и бели носорог, панда или тигар.

Ово "писмо упозорења" је потписала 31 позната личност, између осталог, Шарлиз Терон, Стинг и његова супруга Труди Стајлер, Вуди Харелсон, Сијена Милер, Џемима Кан, Алиша Силверстоун, Зак Голдсмит, британски глумац и писац Стивен Фрај, иначе "најгласнији" у акцији, и манекенка Ели Мекферсон, а сви су запретили су да ће бојкотовати ресторане "Нобу" уколико у њима и даље буду служени специјалитети од туњевине.

"Могућност да фантастични туњ плавих пераја, једно од најбржих створења на планети, може да нестане за четири године, трагедија је. Настављање служења изложиће 'Нобу' оштрој критици јавности", написали су они у писму.

Познати, који за "Нобу" имају само речи хвале и наводе да "га сви воле и да има фантастичну репутацију и огроман утицај", у наставку ове "селебрити" петиције "захтевају да туњ плавих пераја буде у потпуности уклоњен са менија, због статуса екстремно угрожене врсте".

Некада су Атлантски океан и Средоземно море "кључали" од јата ових риба, али уколико не престане лов, та врста ће нестати за мање од четири године, упозорили су стручњаци у филму "End Of The Line", који је приказан данас на Светски дан океана.

Недавно је "Нобу" у своје меније убацио и упозорење својим клијентима да је туњ плавих пераја угрожена врста, али борци за очување животне средине, а сада и познати, наглашавају да је само избацивање из менија довољно добар корак.

"Невероватно је лудило служити у сушију врсту којој прети истребљење. За то нема оправдања, а управо то ради 'Нобу' у својим ресторанима широм света", изјавио је Фрај који је постављао извештаје на "Твитеру" у покушају да подигне свесност јавности о степену угрожености.

Портпарол "Нобуа" је одговорио да је ресторан "веома озбиљно схватио" проблем и додао: "Конзумирање ове рибе је културна институција у Јапану и даље постоји огроман број захтева за овим деликатесом у свим нашим ресторанима. Требало би имати на уму да у менијима постоји напомена која информише да је туњевина која се служи туњ плавих пераја и да је под заштитом 'Гринписа', са којим имамо континуирани дијалог. Такође, тренутно разматрамо могућност да га заменимо туњем који се одгаја у аустралијским рибњацима".

Ланац "Нобу" има 24 ресторана широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару