Батаљон испратио јарца у пензију

Први велшки краљевски батаљон опростио се јуче од своје маскоте, јарца Билија који је верно служио седам година.

Од сјајне плочице на глави, до врхова брижно истимарених белих власи изнад ногу, сваки центиметар на "коњичком каплару" Вилијему Виндзору указивао је да се ради о поносном, ислуженом војнику који напушта војни камп, заувек.

Овим речима су британски медији започели текст о јучерашњем опраштању 1. велшког краљевског батаљона од своје маскоте, кашмирског јарца Билија, који је верно служио осам година.

"Другови из војске", поређани у шпалир, клицали су Билију док је ишао од своје "бараке" до приколице која га је из базе у Честеру одвезла у зоолошки врт "Випснејд" у Бедфордширу.

Тамо ће овај деветогодишњи ветеран проводити пензионерске дане.

Док је био активан, Били је путовао преко свих мора, упознао се са многим племићима и предводио батаљон на свакој паради.

"Када људи чују да држимо јарца у батаљону, мисле да се шалимо", рекао је капетан Ник Зораб. "Али држање јарца у нашим редовима је традиција стара преко 200 година", додао је капетан.

Историја пуковских јарчева датира још из времена америчког рата за независност (1775-1783) када је један дивљи јарац лутао по бојном пољу и случајно завршио на челу пука, где је дочекао крај битке.

Године 1844, краљица Викторија је поклонила пуку првог краљевског јарца, и од тада су већину животиња даривали владари.

Пуковски јарац се сматра пуноправним чланом формације. Он маршира испред батаљона на свим церемонијама и обожавају га сви, без обзира на чин.

Његова каријера се сматра врло реалном и позната је под називом "мајор јарац", што му обезбеђује старање до краја живота.

Билијева замена ће бити позната у јуну месецу, када неко јаре буде одабрано из стада у Великом Ормију у Северном Велсу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару