И једина авганистанска свиња у карантину

И та једна једина свиња која живи у Авганистану, завршила је у карантину зоо-врта, јер су се "слабо информисани" посетиоци уплашили да може да их зарази свињским грипом.

Једина свиња у Авганистану, која живи у зоолошком врту у Кабулу и у нормалним околностима слободно шета са козама и јеленима, стављена је у изолацију јер су се посетиоци плашили заразе свињском грипом.

Пошто је држање свиња и конзумирање свињског меса и производа од свињетине у Авганистану забрањено, та животиња је до скоро била највећа атракција за посетиоце.

"Свиња је за сада у карантину. Морали смо да саградимо посебну просторију за њу, јер су се посетиоци побунили због страха од заразе", рекао је директор кабулског зоолошког врта, Азиз Гул Сагиб.

Иако је широм света вирусом свињског грипа заражено више од 2.000 људи, та опасност у Авганистану је веома мала. Како страни медији наводе, то је зато што у овој, и овако прилично затвореној земљи, нема фарми свиња и нема директних летова између Кабула и Мексика.

"Разумемо забринутост. Људи овде нису довољно информисани и кад угледају свињу одмах се успаниче и помисле да ће се разболети", рекао је Сагиб.

Иначе, ова свиња је поклон зоо-врта из Кине, која је и сама ставила у карантин 70-так Мексиканаца, 26 Канађана и 4-оро Американаца претпрошле недеље, па их пустила.

Врт који напредује

"Шаби", кабулски зоолошки врт, далеко је испод нивоа вртова у развијеним земљама, али је знатно напредовао од времена када је био "на првој линији фронта" у грађанском рату у Авганистану, вођеном од 1992-94.

Тада су муџахедински ратници појели јелена и зечеве и убили јединог слона у врту. Бомбе су разориле акваријум.

Један од бораца се, вероватно демонстрирајући храброст, узверао уз решетке и ушао у станиште лава Марјана, у то доба најпознатијег становника врта, али га је лав одмах убио.

Следећег дана, брат тог човека се вратио у врт и у Марјанов кавез убацио ручну гранату, што је несрећну животињу ослепело и оставило без зуба.

Сада се у кавезу са лавовима налазе два нова примерка која су заменила Марјана, угинулог од старости 2002. године. Ту су и угрожени локални леопарди.

Све у свему, у кабулском врту живи 42 врсте птица и сисара, као и 36 врста риба, а посета викендом је до 10.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару