Шанел - "бака" међу псима

Шанел, најстарији живи пас на свету, још увек ужива у животу, а за 21. рођендан, односно 147. псећи, ишла је у провод у један њујоршки хотел за 4-ножне госте.

Керуша по имену Шанел, Њујорчанка, званично је настарији пас на свету. Има 21 годину, што је око 147 псећих година.

Иако има потешкоће са видом, слухом и ходом, бели мешанац јазавичара још увек ужива у најфинијим стварима у животу.

Њени власници Дениз и Карл Шонеси са Лонг Ајленда воле да је облаче у џемпериће и стављају јој специјалне псеће наочаре за сунце, штитећи њене "прастаре" очи.

Карл, пензионисани полицајац, каже: "Тај пас је право уметничко дело".

Дениз, која је тада имала 30 година и радила као судски извештач у војсци, "усвојила" је Шанел из једног уточишта за псе у Вирџинији када је имала само 6 недеља. Иако ју је узела за своју 12-годишњу ћерку, пас много више воли њу.

"Одувек је била спортски тип. Свакога дана смо заједно трчале 5 до 7 километара", сећа се Дениз. И дан данас обожава шетње по комшилуку, али сада их углавном проводи у наручју.

"Не морамо да је водимо напоље да би вршила нужду, а зими уопште не излази. Покушавамо да је заштитимо што је могуће више", додаје Карл.

Шанел слабије види, бори се са катарактама и лоше чује, али је и даље витална и њени физички проблеми су минимални у односу на то колико година има.

"Она пркоси законима природе. Изненађен сам свим и свачим у вези ње. Има тело 6-годишњакиње", тврди њен дугогодишњи ветеринар Филип Зангара из болнице за животиње "Рузвелт".

Зангара претпоставља да је толико поживела због правилне исхране, а највише воли да једе кувану јагњетину и пиринач.

Са годинама је постала помало каприциозна и уме да грицне странца у кући. "Не воли да јој се досађује или да јој се пере лице. Само мени дозвољава да је држим у рукама", наставља власница. "Толико је волим и надам се да када буде дошло време да оде, да ће се то догодити у сну."

Поводом прославе 21. рођендана почетком маја, малој јазавичарки је приређен велики провод. Била је у посети псећем хотелу и бањи у Њујорку, где се дружила са другим псима. Власница јој је дозволила да за рођендан поједе и парче слављенике торте.

Шанел је титулу најстарији живи пас у Гинисовој књизи рекорда наследила од Беле, 29-годишње лабрадорке из Линколншира у Великој Британији, која је угинула прошле године од последица срчаног удара. Гледано у псећим годинама, била је стара 203 године.

Иначе, најстарији пас свих времена је Блуи, овчар из Аустралијем који је имао, као и Бела, 29 година, али и нешто више месеци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару