Црква увредљивог назива

Шведски уметник и "кардинал" Карлос Бебеакуа, који већ годинама покушава да региструје своју цркву Мадоне од оргазма, одбијен је од стране Апелационог суда, јер је назив увредљив и коси се са досадашњом праксом.

Шведски суд је прошле недеље по други пут забранио регистровање цркве Мадоне од оргазма уз образложење да име "крши оно што се до сада сматрало прихватљивом праксом".

У пресуди Апелационог суда се наводи да је комбинација речи Мадона, оргазам и црква увредљива, како за хришћане, тако и за јавност уопште.

"Мишљење је суда да намера такве комбинације речи, чак и за само регистровање заједнице са религиозним активностима, мора бити увредљива, не само за шире кругове јавности који имају хришћанско опредељење, већ и за јавност у целини", пише у образложењу.

Цркву је раних 90-тих основао Карлос Бебеакуа, уметник из Левештада на југу Шведске, по својој истоименој слици која је изазвала протесте на Светској сајамској изложби EXPO 1992. године у Севиљи.

Наиме, Бебеакуа, самопрокламовани кардинал ове цркве, сматра да је оргазам Бог, да га треба обожавати и да је циљ цркве да охрабри људе у том правцу.

"Оргазам је крајњи осећај пожуде и не би га требало ограничавати само на ејакулацију. Можете га постићи уметношћу или гледањем у пејзаж, мислећи 'Вау'", сматра Бебеакуа.   

Окупио је неколико стотина следбеника, а сматра да би их било на десетине хиљада када би црква могла да се региструје.

"Нема ничег опасног у ономе што ми проповедамо. Ми смо безазлени. Само смо сумњичави према традиционалним религијама", тврди Карлос. Једино јеванђеље те цркве је Јеванђеље секса.

Он категорички одбацује тврдње да је његова црква искључиво организатор оргија, већ да је ту да помогне људима да оргазам посматрају као метафору љубави према животу.

Вођење љубави није обавезно за време обреда, током којих свештенице читају стихове, једе се воће и пије ђус, али није ни забрањено.

"То се никада није догодило. Не знам како бисмо реаговали када би се догодило", каже Бебеакуа.

Пресуда Апелационог суда је његов други пораз у борби за регистровање цркве, мада има и једну "Пирову победу".

Када се 2008. жалио на одлуку шведске Агенције за законске, финансијске и административнe услуге (Kammarkollegeiet), која је одбила да му региструје увредљиви назив, Карлос се жалио Административном суду и добио спор!

Али, онда се Агенција жалила Апелационом суду и прошле недеље још једанпут поразила "кардинала" цркве Мадоне од оргазма.

Сада је Карлос на реду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару