"Зле" завесе која штеде воду

Једна француска дизајнерка, тренутно на студијама у Енглеској, реализовала је веома оригиналну, али и веома опасну идеју која ће помоћи да се уштеди вода на Земљи - завесама за туширање које се надувавају и "блокирају" корисника.

Француска дизајнерка Елизабет Бишер са "Централ Сент Мартин" колеџа у Енглеској, направила је еколошке завесе за купатило које ће људе спречавати да под тушем остану сувише дуго и тиме омогућити уштеду воде, преносе агенције.

Веома забринута због проблема несташице воде на нашој планети, уметница упоредо ради и у лондонској фирми "Паф енд флок" која производи занимљиве и практичне предмете.

Ова нова врста завеса, представљена у Милану, има за циљ буђење свести о екологији. Особу која је претерала са потрошњом воде током туширања, завесе прекидају у туширању тако што се лагано надувавају око ње и, на крају, једноставно је "заробе".

То значи да имате само пар минута за туширање пре него што вас потпуно блокирају... или, ако сте нижи или паничар, можда и угуше!

Са нашом претпоставком се слажу и многи Интернет блогери који већ данима констатују да младој дизајнерки "њени професори нису рекли колико ПВЦ може бити опасан и упозорили на опасности од гушења".

Елизабет тврди да су њене завесе само "зелени ратници".

Други, "безопаснији" модел завеса, после 4 минута туширања почиње да избацује велике пластичне "бодље" испуњене ваздухом које приморавају особу да изађе из туш-кабине.

"Сат са алармом није предмет који можемо назвати пријатним предметом. Често је буђење помоћу њега веома 'болно'. Али ипак је неопходан предмет. То је оно што називам 'дизајном који боли за наше добро'. Мој приступ дизајну можда изгледа сувише радикално, али имам добре разлоге за то. Људима често треба спољашњи сигнал да би се боље понашали", изјавила је дизајнерка.

"У Француској је влада на путеве додала хиљаде нових радара да би се борила са прекомерним брзинама. И упалило је. Сада много мање људи гине на друмовима у Француској. То ја зовем 'дизајн претњи и кажњавања' и служи као едукативна алатка", додала је Елизабет.

Како ли се овај дизајн назива? "Размишљај 'зелено' или ћеш убрзо помодрети!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару