Из болида у Боинг, па у свемирски брод

Чувени возач Формуле 1 Ники Лауда би за, отприлике, две године могао да постане пилот на комерцијалним свемирским летовима Ричарда Бренсона.

Троструки светски првак у Формули 1 Ники Лауда платио је 200 хиљада долара за могућност да управља свемирским бродом "Вирџин галактик", објавио је британски бизнисмен и авантуриста Ричард Бренсон.

Бренсон, чија је компанија "Вирџин груп" спонзор "Браун ГП" тима, искористио је конференцију за новинаре на Великој награди Бахреина за рекламирање своје свемирске авантуре.

Према његовим речима, и бразилски возач Рубенс Барикело купио је путничку "карту за свемир" и платио исту цену као Лауда.

Шездесетогодишњи Лауда одавно има пилотску дозволу за комерцијалне летове.

Повукао се из аутомобилизма 1985. и посветио сопственом авио-бизнису. Тренутно се његова садашња компанија "Ники" такмичи са бившом - "Лауда ером".

"Управљао сам летелицама типа Боинг и Ербас и једини сан ми је да управљам свемирском летелицом, рекао је Лауда. "Одувек сам то желео, али је било немогуће."

"Кад је Ричард покренуо тај пројекат, ја сам му одмах покуцао на врата", додао је Лауда.

"Вирџин галактик" је само један од учесника у новој комерцијалној свемирској трци. Ова компанија планира лансирање свемирских бродова са авиона носача. У њима ће бити два пилота и 6 путника на кратком орбиталном путовању.

Бренсон је рекао да планирају градњу "свемирских лука" на Средњем Истоку, као и у САД.

"Преговарамо са Бахреином, Катаром, Абу Дабијем, Дубаијем и Саудијском Арабијом и у наредна два месеца ћемо се сместити у једној од ових 5 земаља", изјавио је Бренсон.

Изградња свемирског брода би требало да се заврши до краја године, а онда почиње 18-месечно тестирање. Бренсон и његова породица ће бити први путници.

"Када Ники заврши, моћи ће да управља са обе летелице (и свемирским бродом и авионом носачем)", додао је Бренсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару