Кинески зид много дужи него што се мислило

Коришћење модерне технологије и ГПС уређаја омогућило је кинеским научницима да коначно утврде праву дужину "Великог зида". Испоставило се да има 2.500 километара више од досадашње званичне дужине.

Кинески зид је дужи него што се до сада веровало, утврдили су научници током 2-годишњег истраживања које је организовано у склопу пројекта кинеске државне управе за културну баштину.

Према најновијим подацима, објављеним на Интернет страницама државног уреда за картографију, Кинески или "Велики зид" протеже се на 8.851,8 километара, што је за око 2.500 километара дуже од до сада познатих 6.300 километара.

Ипак, треба имати на уму да је стара дужина била заснована на историјским, а не картографским подацима.

Поступак мерења и анализа стања су спроведени најсавременијом технологијом и коришћењем ГПС уређаја, а након мерења је утврђено да се Кинески зид састоји од 6.259,6 километара зидина и 357,7 километара краћих или дужих ровова, а чак 2.232,5 км отпада на природне баријере - планине и реке.

Осим што су схватили да је зид грађен тако да у њега буду уклопљене и природне препреке, научници су открили и 290 нових километара самих зидина које су биле затрпане песком, а налазиле су се, пре свега, у забаченим планинским и пустињским пределима земље.

Према новом истраживању, "Велики зид" почиње у Хусхану у покрајини Лиаонинг, а завршава на превоју Жиажу у покрајини Жансу.

Протеже се кроз десет покрајина и аутономних области на кинеском северу.

Студија је показала да је чувени зид подигнут током владавине династије Чин (221-206. године пре нове ере), како би се спречио продор освајача са севера, а реконструисан под династијом Минг (1368-1644).

Међутим, овај споменик кинеске и светске баштине је угрожен на више места, изградњом путева, пројеката економског развоја и екстремним метеоролошким условима, закључак је истраживања које преноси "Чајна Дејли".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару