Вегетаријанство ће спасити планету

Челни људи организације ПЕТА позвали су министра екологије Либана, Антоана Карима, да "поведе своју земљу и свет у борбу против климатских промена и уништавања животне средине" тако што ће постати вегетаријанац. Министар, ипак, не жели да се одрекне кебаба.

Либански министар екологије добио је јуче писмо у којем организација за заштиту животиња ПЕТА од њега захтева да се одрекне кебаба и шаварма (локалних месних специјалитета) и постане вегетаријанац како би смањио емисију гасова са сточних фарми и спасио планету.

Међународна организација за етички третман животиња (ПЕТА) поручила је Антоану Караму да је вегетаријански начин исхране решење за проблем глобалног загревања.

Тај захтев изнесен је у оквиру кампање коју је ПЕТА покренула поводом "Дана планете Земље" који се обележава 22. априла.

"Најбоља ствар коју свако од нас може да уради за своје здравље, животиње и животну средину је да постане вегетаријанац", наводи у писму упућеном Караму директор организације ПЕТА, Џејсон Бејкер.

Бејкер се позвао и на недавни извештај Уједињених нација по којем је узгој животиња за производњу меса узрочник више гасова ефектом стаклене баште него саобраћај, рачунајући сва превозна средства.

"Либан је потписао протокол из Кјота, а сада је време да потпише и вегетаријански протокол", додао је.

Министар екологије Карам тврди да је у потпуности за заштиту околине, али да није спреман да се одрекне меса, које је веома заступљено у либанској кухињи.

"Вероватно им се неће свидети моје мишљење. Да ли бих помогао животињама да постанем вегетаријанац? Има других, значајнијих мера да се то постигне. Треба сагледати целу слику", рекао је Франс пресу либански министар.

Организација ПЕТА основана је 1980. у САД и има више од два милиона чланова и симпатизера широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару