Куд народна војска прође ...

Мештани румунског села Галичеа, суочени са таласом отпуштања због светске економске кризе, добили помоћ од војске. Преко ноћи, место се претворило у "војну базу", јер су сви сељани одевени у старе униформе румунске војске. Пиво само из зелених флаша.

Старе униформе румунске војске, које потичу још из времена Варшавског пакта, постале су прави модни хит у селу Галичеа, пошто су локалне власти прихватиле обилату помоћ војске и мештанима поделиле 280 шињела, 350 капа, 860 ланених кошуља, око 1.000 опасача и 1.000 пари панталона.

"Поделили смо то и богатим и сиромашним у знак сећања на војску. Тражили смо и шаторе, али их нисмо добили", рекао је градоначелник Галичее Јон Нафлију дневнику "Адеварул", објашњавајући да је читава акција покренута након што је министарство одбране покренуло реформе, које су укључивале и промену униформи.

И село се одмах претворило у војни логор, пошто су униформисани мештани почели да парадирају Галичеом, поздрављајући се међусобно као прави солдати и, повремено - звижде за девојкама.

Поклон војске згодно се подударио са економском кризом која је погодила читав регион, у којем је стопа незапослености, готово преко ноћи, скочила на чак 80 одсто, па метаморфоза Галичее из обичног земљорадничко-индустријског села у поприште "војне диктатуре" и није толико зачуђујућа.

Марсовци нападају

Дању и ноћу, пешке или на бициклима, како пише "Адеварул", улице села преплављене су у зелено одевеним људима, који су, убрзо, добили надимак "марсовци". "Становници су толико зелени, да су коњи дошли у искушење да презалогаје нове одоре својих власника".

Свештеници у локалним црквама, испрва, забрањивали су "марсовцима" да униформисани улазе у цркве, али су убрзо одустали, напомињући да је "манија" достигла такве размере да новопечени солдати чак и пиво пију искључиво из зелених флаша.

"Десет пива у зеленим флашама", наручио је у локалној биртији свеже промовисани каплар Јон Кристоловеану, један од низа новопечених вођа у Галичеи. "Жена умире од љубави кад ме види у униформи. Војска носи са собом извесну количину хемије", тврди "каплар" Крисоловеану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару