Кад би могао и пиво да понесе на МКС

Амерички милијардер Чарлс Симоњи, први свемирски туриста који ће по други пут посетити Међународну свемирску станицу, изјавио је пред пут да ће му "горе", осим породице, највише недостајати хладно пиво.

Била рецесија или не, амерички милијардер мађарског порекла Чарлс Симоњи неће пропустити прилику да за 35 милиона долара по други пут буде свемирски туриста у аранжману агенције "Спејс адвенчрс". Први пут је Међународну свемирску станицу (МКС) посетио у априлу 2007. године, када је на њој боравио скоро 14 дана, што је, за сада, рекордан останак једног туристе.

Поготово што је ово можда последњи пут да руска влада дозвољава богаташима да "искористе превоз" до станице, јер више неће бити слободних седишта ако се број астронаута од идуће године дуплира на 6.

"Сад или никад. Млађи нећу бити", изјавио је 60-годишњи Симоњи који је до сада потрошио 60 милиона долара за своје свемирске авантуре.

Овај компјутерски геније, творац "Ворда" и "Ексела" у "Мајкрософту", који данас по други пут полеће у космос, каже да ће му током боравка на МКС-у најтеже пасти то што неће моћи да попије хладно пиво!

Наиме, када га је један холандски новинар упитао шта ће му највише недостајати у свемиру, Симоњи је одговорио: "Осим моје породице, добро хладно холандско пиво".

Њега ће до МКС-а опет превести свемирски брод "Сојуз", са мешовитом руско-америчком посадом чија ће мисија горе трајати 6 месеци. Он остаје нешто мање од 2 недеље. 

Симоњи је поновио да ће то бити његово последње путовање у свемир, пошто је то обећао својој жени, 28-годишњој Швеђанки Лизи Персдотер, којом се оженио крајем 2008. Она ће данас, уз гомилу пријатеља и чланова породице, присуствовати лансирању у Казахстану.

Занимљив је податак да је Симоњи, амерички грађанин већ 27 година, као тинејџер напустио Мађарску 1966, исфрустриран совјетским утицајем, а сада му Русија омогућава да испуни свој сан - поново.

"Ко би то помислио? Иронија је невероватна", додао је Симоњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару