Розе слонови нису само део халуцинација

Срећу да камером забележи сусрет са розе слончетом, што је призор који се виђа "једанпут у животу", у Боцвани је имао сниматељ Би-Би-Сија.

У делти реке Окаванго у Боцвани, у крду од 80 слонова, Мајк Холдинг, сниматељ Би-Би-Сијеве екипе, успео је да ухвати камером розе младунче, објављено је на сајту британског јавног сервиса.

Стручњаци верују да је младунче албино, што је веома ретка појава међу афричким слоновима и кажу да је његов опстанак неизвестан због јаког сунца које може да проузрокује слепило и кожна обољења.

Албино слонови, који нису бели, већ обично розе или црвенкасто-браон боје, до сада су само пар пута виђени у националном парку "Кругер" у Јужној Африци.

Холдинг, члан Би-Би-Сијевог тима који је радио емисију о природи, испричао је да су слонче видели само на неколико минута, док је крдо прелазило реку.

"Био је то веома узбудљив тренутак за све у кампу. Знали смо да је то врло, врло редак призор и нико није могао да поверује својим очима", рекао је презадовољни Мајк.

На једној фотографији се младунче види како се заклања испод тела мајке, као да тражи заштиту од сунца.

Први пут да постоји и снимак

Албинизам се сматра много чешћом појавом код азијских слонова него код афричких.

Доктор Мајк Чејс, еколог који води друштво за очување ових животиња, "Слонови без граница", каже: "До сада сам наишао на само три забележена податка о розе младунцима у парку 'Кругер'. Већ скоро 10 година проучавамо слонове у овом региону и ово је први документовани сусрет са албино слончетом у Боцвани за који сам чуо".

Доктор Чејс додаје да ипак остаје мистерија како завршавају овакви албино младунци. "Преживљавање овог ретког феномена је веома тешко у условима неприкладног афричког растиња и јаког сунца. Али пошто је младунче виђено у делти реке Окаванго, има веће шансе. Може заклон да потражи испод великог дрвећа или да се уваља у дебео слој блата, што ће га заштитити."

Занимљиво је да младунче старо свега 2-3 месеца већ зна да се креће у сенци коју прави мајка. Такво понашање сугерише да су свесни да им прети опасност од сунца и да усвајају понашање које им повећава шансе за преживљавање. "Схватио сам да су слонови веома прилагодљиви, интелигентни и мајстори за преживљавање", тврди др Чејс. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару