И богаташе са Беверли Хилса "уби" криза

Све чешће посете америчких богаташа залагаоницама на Родео Драјву а не банкама, показатељ су да и њих погађају услови кредитирања и да је кеша све мање, сматра власник залагаонице "Дина колекшн".

Један Кандински, један Ворхол, десетине "Ролекса", чак и један Златни глобус који се могу наћи у залагаоници на Беверли Хилсу, знак су да криза погађа и богате.

"Ових последњих осам месеци посао цвета као никада", изјавио је Франс пресу Јоси Дина, власник фирме "Дина колекшн", лоциране у близини престижног Родео Драјва, препуног продавница луксузне робе.

"Ја сам посебан јер не дајем мале позајмице. Само велике, људи ме зову за пола милиона, двеста хиљада...", каже Јоси који се хвали да ради само са звездама.

Дина, бивши командос израелске војске, а последњих 20 година власник залагаонице, објашњава да његови клијенти нису без новца већ да их пооштравање услова кредитирања погађа колико и остале Американце.

"Њима је потребна готовина, на кратак рок, али им је банке не дају... па долазе по позајмицу код мене."

"Недавно сам добио Кандинског и Ворхола, оригиналног Ворхола, доста калифорнијске уметности... чак и комаде за милион долара", додаје Јуси наслоњен на витрину са 15-так "Ролекса" и "Патек Филипа" вредности по 160.000 долара.

Нуђени су му и Оскари, али се они не смеју залагати због стриктних прописа америчке филмске академије која има право прече куповине.

Ипак, примио је један Златни глобус, но одбија да каже име власника "у стисци".

Један од Дининих ривала на Беверли Хилсу, Питер Б. који не жели да открије своје презиме, каже да је последњих месеци приметио промену у структури клијентеле.

"Долазе ми лекари, адвокати, уметници, професионалци који не могу да плате рачуне за кола, за лекарске интервенције или хипотеке, и то је велика разлика у односу на претходних пар година. Неки долазе да би набавили новац за плаћање кредитних картица. То је за мене заиста нешто ново", каже Питер.

У његовој залагаоници "Колатерал лендер", уз накит и сатове украшене дијамантима, у магацину стоје концертни клавир вредан 400 хиљада долара и два мотора "харлеј-дејвидсон".

Али има и оних који долазе да искористе тренутак и направе "добар посао".

"Јуче сам обавио последњу продају и купац је био Мајкл Џексон", тврди Иранац Давид Делијани, власник "Јуропијан Фајн Антикс".

"Његов агент је дошао пре око месеца дана и слагао да је бизнисмен, питајући ме да ли сме да фотографише по радњи. Јуче се вратио и рекао да је дошао са својим 'селебритијем' који чека у колима, и за мање од 5 минута заиста се појавио Џексон", препричава Делијани.

"Када је ушао у радњу, скинуо је шешир и црни шал. Купио је статуу за 4.400 долара. Али, овакве ствари се врло ретко дешавају."

По калифорнијском закону, заложени предмет се мора откупити у року од четири месеца и десет дана, уз камату од око четири одсто, а ако власник пропусти да то учини, предмет иде на јавну продају. Постоји могућност договора да се рок продужи за још 4 месеца и 10 дана под истим условима.

"Ми волимо да кажемо да је идеалан клијент онај који заложи дијамантски прстен, откупи га враћањем позајмице и плаћањем камате, па га поново заложи...", искрен је Питер Б.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару