Казахстанка стара 130 година

У Казахстану је, током службеног пописа становништва, случајно откривена најстарија жена на свету, која, ако се подаци покажу тачним, са својих 130 година треба аутоматски да се нађе у Гинисовој књизи рекорда, и то као најстарија особа на свету!

Током недавног пописа становништва у казахстанској области Повладарск, сасвим случајно је откривена најстарија жена на свету. Увидом у личну карту Сахане Досове лако се може утврдити да ће 27. марта напунити 130 година!

Досова, која живи на периферији места Караганда, на питање о тајни њене дуговечности, одговара да "нема никакву посебну тајну".

"Једноставно никада нисам пила лекове, а ако бих се прехладила, лечила сам се народном медицином. Увек сам се придржавала муслиманског поста, а према слаткишима сам била равнодушна. Али зато волим курт, млади сир, и талкан, млевену пшеницу", рекла је витална старица које још увек може да се похвали врло добрим видом, док јој је слух последњих година ослабио.

Казахстанска "супер-бака", рођена 1879, први пут се удала са 18 година. Укупно се удавала два пута и сахранила оба мужа. Први је погинуо код Стаљинграда, а други преминуо 1954. године.

Родила је десеторо деце, а последње у 64. години! Има осам унука, 12 праунука и 24 чукунунука.

"Треба се радовати животу и онда нећете приметити како године лете. Плес или срдачан разговор са добрим човеком доносе више здравља од најсавременијих лекова", тврди Сахан.

Сада живи са 42-годишњом унуком Гаухаром Каниевојом која каже да је њена бака, док је била млада, јако волела да плеше и пева, а данас ужива када види своје потомке како плешу на породичним свечаностима.

Госпођа Досова, која је живела у чак 3 века и 2 миленијума, окружена је "дуговечним" друштвом - споменути попис становништва је показао да у Повладарску живе 23 особе старије од 100 година, тачније 2 мушкарца и 21 жена.

Уколико провера податакa покаже да година рођења заиста није погрешно уписана у њен пасош, Сахан ће сигурно наћи своје место у Гинисовој књизи, у којој уз титулу најстарије жене на свету и даље стоји име Португалке Марије Де Хесус, преминуле прошлог месеца у 115. години.

Пре Хесусове рекордерка је била Една Паркер из САД која је такође умрла у 115. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару