Јапан мора да приштеди на стогодишњацима

У Јапану данас живи толико људи старијих од 100 година, да су власти одлучиле да смање величину сребрних пехара који се традиционално додељују поводом стотог рођендана.

Пошто се очекује да ове године више од 20.000 Јапанаца напуни 100 година, влада "земље излазећег сунца" је схватила да ће морати да смањи трошкове редукујући величину сребрног пехара који традиционално додељује грађанима који стигну до 3-цифреног броја година.

Прошле године је 19.768 Јапанаца навршило 100 година, наспрам 153 колико их је било 1963, кад су пехари први пут додељени.

Према проценама Уједињених Нација, до 2050. ће око милион Јапанаца бити старије од једног века.

"Оценили смо да неће бити упадљиве разлике у изгледу ако пречник смањимо са 10,5 на девет центиметара", изјавио је представник Министарства здравља, рада и друштвене помоћи.

"Морамо да мислимо и на то како да наставимо традицију са све већим бројем стогодишњака и ограниченим буџетом".

Пехари се додељују 15. септембра, кад се у Јапану обележава Дан поштовања према старима, а поклоне добијају особе које су у претходних 365 дана прославиле 100. рођендан.

Цена пехара варира у зависности од цене сребра, а лист "Јомиури" наводи да је то у просеку између 7.000 и 8.000 јена (72-82 долара), заједно са дрвеном кутијом у коју је поклон упакован.

Верује се да су Јапанци тако дуговечни због здраве исхране, јаких заједница и релативно лаког приступа здравственој заштити. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи