Рускињама забрањено да управљају возовима метроа

Уставни суд Русије одбио је жалбу једне Рускиње која није примљена на радно место возача метроа због тога што је женско.

Ана Клевец, 22-годишња студенткиња права из Санкт Петербурга, пријавила се у новембру прошле године за радно место возача метроа у руској престоници, али ју је управа одбила, објаснивши да је то занимање забрањено за жене, пише данас дневник "Времја Новости".

Оценивши да је та мера дискриминаторска, млада Рускиња се жалила Уставном суду, који је, међутим, подржао јуче став компаније, јер је возач метроа на списку занимања која не могу да обављају жене.

Званичници метроа су се позвали на ограничења још из времена Совјетског Савеза, али је, у ствари, једино релевантно ограничење оно из 2000. године, када је према одлуци тадашњег председника Владимира Путина ово занимање класификовано као тешко и опасно за "нежнији пол", пише лист.

"Сећамо се да све до почетка 80-тих није било ништа необично да жене управљају возовима, а метро је чак имао и 'Женске бригаде'. Ипак, одавно не запошљавају жене као возаче и једина жена која је наставила да вози метро-воз је Наталија Корњенко, која се тим занимањем бави већ 30 година на линији Соколники у Москви", додао је руски лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи