Највећа упецана слатководна риба

Ража коју је прошле недеље из тајландске реке Меклонг извукао Британац Јан Велч, са својих 350 килограма, вероватно је највећа икада, на најлон и штап, упецана слатководна риба.

Британац Јан Велч, професионални пецарош, биолог и колумниста магазина "Пецарошка пошта", недавно је посетио Тајланд да би учествовао у пројекту обележавања слатководних ража у реци Меклонг.

Када је многобројна стручна екипа пре тачно 7 дана чамцима изашла на реку, 45-годишњи Јан је забацио свој штап, не очекујући да ће се мало касније за мамац закачити баш неман од скоро 350 килограма.

Ража га је у првом тренутку тако цимнула, да је замало завршио у води.

"Повукла ме је преко целог чамца и одвукла би ме у воду да ме колега у последњем тренутку није ухватио за панталоне. Изгледало ми је као да се цела Земља померила. Знао сам да је огромна", рекао је Јан.

"Укопала се на дну и главна борба се водила око тога да је одлепим од дна. Покушавао сам, али узалуд. Након пола сата руке су почеле да ми дрхте, а након сат времена и ноге су ми отказале. После још пола сата навукао сам рукавицу, повукао најлон и коначно је одлепио од дна, а онда је било лакше", испричао је Велч.

Након тих 90 минута "рововске борбе", британски пецарош, тежак "скромних" 73 килограма, неочекивано лако је успео да је довуче до површине реке Меклонг.

"Када смо је угледали, сви смо занемели јер нас је призор згрануо. На памет ми је пала чувена реплика из филма 'Ајкула' - да нам је потребан већи брод - јер смо морали да је извучемо на обалу ради обележавања.

Група је успела да подвуче велику мрежу испод раже тешке око 350 килограма и дужине и ширине више од 2 метра. Са репом је имала читава 3.

Тринаест људи је учествовало у њеном извлачењу у припремљени базенчић.

"Био сам потпуно исцрпљен после свега и мало тога сам могао да урадим до краја дана, па сам сео на хладно пиво. За мене као дугогодишњег пецароша и биолога, велика је ствар што су се 2 моје највеће страсти спојиле и кулминирале у нечем о чему сам могао само да сањам", рекао је на крају Велч. 

Ражи је узет узорак ДНК, обележена је и враћена у реку. Уморни Британац ју је пољубио на растанку, а магазин "Пецарошка пошта" је Велчов улов прогласио највећом слатководном рибом икада извученом само помоћу штапа и најлона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи