Читај ми!

После најтоплијег лета, нагли пад температуре - метеоролог Совиљ открива кад се враћа лепше време

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је за РТС да су температуре знатно испод просека због прилива хладног ваздуха. Од уторка се очекује постепени пораст температура, а крајем следеће седмице вратиће се у просек, најавио је Совиљ. Од данас би на опасне метеоролошке појаве требало да нас упозори СМС порука.

На крају рекордно топлог лета, у Европу стигле поплаве и олује. У Аустрији је пао снег. Пакују се џакови са песком, у Чешкој су испражњени резервоари, а у Пољској се очекују бујичне поплаве. Шта чека Србију. 

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је за РТС да су температуре знатно испод просека због прилива хладног ваздуха. Напоменуо је да се од уторка очекује постепени пораст температура, а да ће се крајем следеће седмице вратити у просек.

Истакао је да до овог тренутка нема снега на планинама у нашој земљи, а да се може очекивати суснежица на надморској висини изнад 1500 метара, за разлику од Аустије где су забележене обилне снежне падавине, а негде и по метар снега.

Почиње да ради систем СМС упозоравања

Од данас почиње да ради систем СМС упозоравања у екстремним временским приликама.

"Неће бити упозорење када су падавине оваквог интензитета. Овај систем ће се покретати тек ако падавине пређу 80 литара по метру квадратном. Границе су постављене високо. Грађани ће добијати ове поруке када су угрожени животи. Ово није систем да грађани добијају поруке често, већ у екстремним временским ситуацијама", рекао је Совиљ.

Циклон "Борис" највише проблема је направио у Аустрији и у централној и источној Ческој, где имамо најобилније падавине и 100 литара кише по квадратном метру.

Аустријски канцелар изјавио је да је и војска спремна.

Пораст Дунава због падавина у Европи

Совиљ је истакао да се и у Европи очекује да интензитет падавина постепено слаби и од уторка се очекује да падавине престану. Напоменуо је да ће падавине у Европи условити пораст Дунава. 

Mетеоролог је рекао да што се тиче наше земље, добро је да су ове падавине дошле после сушног периода и да неће условити веће проблеме.

 Према његовим речима, у овим системина нема толико суперћелија, и то је други тип облачности.

С обзиром на то да смо имали најтоплије лето од 1951. године, на питање каква нас јесен и зима очекују, Совиљ је рекао да улазимо у хладнији период. Истакао је да ће зима и јесен бити мало топлије од уобичајених, али не топле као прошле године.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи