РХМЗ упозорава на јак топлотни талас до 18. августа, температуре и до 41 степена

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на јак топлотни талас до 18. августа. Очекује се веома топло време са температурама од 35 до 41 степена. Сутра и прекосутра ће у целој Србији на снази бити црвени метео-аларм.

РХМЗ упозорава на јак топлотни талас до 18. августа, температуре и до 41 степена РХМЗ упозорава на јак топлотни талас до 18. августа, температуре и до 41 степена

Према упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода, у Србији се током целе седмице очекује веома топло време. Према прогнозама метеоролога, очекује се да жива у термометру достигне и 41. подељак.

Веома топло време се очекује и у Београду са максималном температуром од 37 до 39 степени. Очекују се и тропске ноћи са минималним температурама од 23 до 26 степени.

Црвени метео-аларм сутра и прекосутра

Сутра и прекосутра ће у целој Србији на снази бити црвени метео-аларм. Према објашњењу РХМЗ-а, реч је о екстремно опасним временским условима, нарочито ако трају неколико узастопних дана, због чега се апелује на опрез.

Угрожени су животи животиња и људи, посебно хроничних болесника, лица под терапијом и медицинском контролом и метеоропата.

Такође, реч је о екстремно повољним временским условима за шумске и друге пожаре.

До када ће талас врелине трајати

Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, рекао је раније за РТС да ће почетак недеље обележити високе температуре, а да се мали пад очекује крајем седмице

"Најтоплије ће бити у првој половини наредне седмице, али већ у четвртак, петак, суботу и недељу, температуре између 32 и 35 степени, што свакако не можемо рећи да је освежење, али јесу нешто пријатније температуре. Оно што треба рећи јесте у односу на топли талас који смо имали у јулу, сада би ипак имали нешто ниже јутарње температуре", наводи Михајловић.

Како каже, и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити пар степени нижа температура и хладније ноћи.

"У великим градовима и даље тропске ноћи, али би та минимална температура била између 20 и 22-23 степена. У јулском таласу смо имали јутарњу температуру на подручју Београда и 27-28, сетите се, оних поноћи са преко 30 или око 30 степени, и то је оно што ће ипак учинити пријатнијим и, да кажем, прихватљивим ово време, које јесте изнад оних вишегодишњих просека", рекао је Михајловић.

понедељак, 12. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару