Читај ми!

До када ће трајати топли талас и каква нас јесен чека, открива помоћник директора РХМЗ-а

У Србији су упаљени нови метеоаларми, сутра ће трећина земље бити у "црвеном". Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, наводи за РТС да ће овај топли талас трајати до петка. Од викенда пријатније, температуре за пар степени ниже. Како каже и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити пар степени нижа температура и хладније ноћи.

За нама је најтоплији јул у Србији од 1951 године, а актуелна научна сазнања показују да ће све чешће бити комбиноване суше и топлотни таласи, не само у Србији, већ и у Европи.

Заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да ће почетак наредне недеље обележити високе температуре. Мали пад температуре уследиће, каже, крајем недеље.

"Најтоплије ће бити у првој половини наредне седмице, али већ у четвртак, петак, суботу и недељу, температуре између 32 и 35 степени, што свакако не можемо рећи да је освежење, али јесу нешто пријатније температуре. Оно што треба рећи јесте у односу на топли талас који смо имали у јулу, сада би ипак имали нешто ниже јутарње температуре", наводи Михајловић.

Како каже и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити пар степени нижа температура и хладније ноћи.

"У великим градовима и даље тропске ноћи, али би та минимална температура била између 20 и 22-23 степена. У јулском таласу смо имали јутарњу температуру на подручју Београда и 27-28, сетите се, оних поноћи са преко 30 или око 30 степени, и то је оно што ће ипак учинити пријатнијим и, да кажем, прихватљивим ово време, које јесте изнад оних вишегодишњих просека", каже гост Јутарњег програма.

Нема назнака за обилне падавине

Упитан да ли ће ова јесен битно другачија од низа протеклих одговара да ће бити топла и сушна.

"Према овим првим сезонским изгледима и јесен би имала тренд сличан лету у смислу да би негде средња температура била и до два степена изнад вишегодишњих просека, тако да би основна карактеристика била топла и сушна јесен. Очекује се негде између 19. и 28. летњих дана, то су сад они, за разлику од тропских, дани са максималном температуром преко 25 степени", каже Михајловић.

Говорећи о падавинама, каже да дугоручне прогнозе указују да нема назнака за падавине.

"Све ово указује да би имали те дуже периоде и без падавина, пријатног, топлог времена, ту је наравно и михољско лето као једна климатска карактеристика нашег подручја која се дешава готово сваке године, тако да можемо очекивати лепу јесен", закључио је гост Јутарњег програма.

Цело гостовање Горана Михајловића у Јутарњем програму РТС -а можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 11. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару