Читај ми!

Афричка врелина диже температуру – понегде и до 38 степени, лекари саветују опрез

Пред нама је најтоплији дан од почетка године – температура данас и до 38 степени. Лекари саветују да се избегава боравак напољу у најтоплијем делу дана, а до суботе нас очекују температуре и до 40 степени, па се опрез препоручује до краја седмице.

У Србији се очекује још један врео дан. Биће топлије него јуче – температуре ће се кретати од 35 до 38 степени

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије, најтоплије ће бити на југу и истоку земље.

У Нишу се очекује 38 степени, док ће у Београду, Новом Саду и Крагујевцу температура бити за степен нижа.

Црвени метео-аларм на истоку и југоистоку Србије

У источној и југоисточној Србији на снази је црвени метео-аларм. Из РХМЗ-а објашњавају да то значи да су прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

У остатку земље је проглашено наранџасто метео-упозорење.

Лекари саветују да се не излази у најтоплијем делу дана

Савет лекара је да се у најтоплијем делу дана не излази, већ да дозволимо телу да се навикне тако што ћемо излазити у раним јутарњим и касним вечерњим часовима.

"Свима сметају ове температурне разлике. Наравно, ми који се сматрамо здравима и нама треба време да се аклиматизујемо, тако да увек је најбољи савет да излазимо напоље у раним јутарњим часовима и касним вечерњим, да дамо свом телу шансу да се навикне. Хронични пацијенти да не излазе у најтоплијем делу дана, баш ако морају и ако немају неке неодложне послове, нека користе терапију.

Увек би требало да излазимо из куће, да на време једемо, да понесемо флашицу воде и наравно нека ужина је увек добра", рекла је др Бојана Аћимовић из београдске Хитне помоћи.

Какво нас лето очекује

Лето, календарски, почиње сутра, а стручњаци већ предвиђају обарање температурних рекорда. 

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је за РТС да ових дана очекујемо температуре које ће бити за 10 степени више него што сe очекује за ово доба године, и до 40 степени.

Истакао је да тренутне прогнозе не показују да ћемо имати најтоплије лето, али ћемо имати изузетно топло лето. То значи са температурама које су уочљиво изнад просека и са неколико топлотних таласа.

Купалишта – најбоље место за расхлађење, али уз опрез

Широм Србије су бројна купалишта отворила своја врата. Јуче је сезона почела на Ади Циганлији и појединим београдским базенима.

На највећем београдском купалишту дежураће две екипе Хитне помоћи, Комунална милиција и дежурна служба обезбеђења.

"Оно што је битно да наши посетиоци не брину о чистоћи језера, градски завод за јавно здравље и ове године контролише квалитет воде у савском језеру на четири локације, али битно је да се поштују правила понашања, да се расхладе пре него што уђу, да не улазе у најтоплијем делу дана и под дејством алкохола и психоактивних супстанци", наглашава Маја Павловић из ЈП "Ада Циганлија".

До суботе се очекује веома топло време, са температуром до 40 степени, па се опрез саветује до краја седмице.

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије