Хоће ли температуре на лето стварно ићи до 50 степени - кад стиже право освежење

Почетак априла донео је велике временске осцилације и праве летње температуре, а март је и званично најтоплији у историји мерења. Међутим, необично топло време у овом периоду отворило је низ питања – ако у априлу жива на термометру показује и тридесет степени, какве ли нас температуре очекују на лето? Горан Михајловић из РХМЗ-а објашњава и шта је довело до температурних рекорда, али нам и најављује право освежење, са кишом.

Сваки месец од јуна 2023. године је поставио нови рекорд и зарадио епитет "најтоплији“. Март 2024. године није изузетак.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Горан Михајловић објашњава да су забележени температурни рекорди пре свега резултат активности Ел Ниња, глобалног феномена који је активан од средине претходне године.

“Он сада улази у једну мирнију фазу и опадање. Али у претходних осам до девет месеци смо имали веома интензивну активност”, рекао је Михајловић.

Указује да ће се одложена дејства Ел Ниња, ипак, и у наредним месецима осећати на читавој планети.

Други фактор који је утицао на то да имамо лето у априлу је тзв. северноатлантска осцилација, која је онемогућавала продор хладног ваздуха.

“Отуда нам је и зима била веома блага, а са друге стране спречавање продора хладног ваздуха омогућава мање процесе који су континентални, а који онда утичу да имамо прилив пре свега тропског, односно медитеранског ваздуха”, навео је Михајловић.

Право освежење следеће недеље

Михајловић истиче да нас следеће недеље очекује право освежење, са температурама које ће бити просечне за ово доба године, односно и 15 степени ниже од оних које су обележиле претходне дане.

То освежење ће трајати пет до седам дана, а донеће и кишу, која је пољопривредницима прекопотребна.

“Само у новембру смо имали суфицит, односно вишак падавина у односу на просек. У осталим месецима углавном смо имали мањак падавина, мањак снежног покривача који је јако битан за пољопривреду. Тако да, падавине које се очекују од средине наредне седмице ће бити веома значајне и пре свега добродошле”, навео је Михајловић.

Последњих десетак дана априла поново ћемо имати топло и пријатно време са температурама између 20 и 25 степени, углавном без падавина.

Хоћемо ли на лето имати температуре до 50 степени

Према појединим најавама, овог лета бисмо могли да се суочимо са температурама и до 50 степени.

“Прерано је и можда превише сензационалистички говорити о 50 степени, с обзиром на то да то није, да кажемо, максимална температура, апсолутни рекорд из 2007. за Србију је 44,9 степени“, рекао је Михајловић.

Очекивана прогноза за летњу сезону је да можемо очекивати негде између 35 и 50 тропских дана – то су дани са максималном температуром преко 30 степени.

“Генерално, цело лето би имало нешто вишу средњу температуру, око два степена у односу на просечну, али очекује се да падавине буду у оквиру просека, па не треба очекивати екстремно врело лето“, закључио је Горан Михајловић.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије