Температурни ролеркостер ове недеље – у четвртак и до 18 степени, за викенд поново снег

Горан Михајловић из Републичког хидрометеоролошког завода каже за РТС да нам ова недеља доноси нагле промене температуре. За четвртак је најављено и до 18 степени, али већ у петак и за дане викенда очекују се ниже температуре, као и киша која ће прећи у суснежицу и снег. Открива и колика је температура воде у рекама пред богојављенско пливање.

Горан Михајловић наводи да ће ове недеље бити топлије у односу на претходну, а најтоплији дани ће бити среда и четвртак када се максимална температура у већини места очекује између 11 и 16 степени.

“Но, оно што ће такође бити карактеристика ове седмице јесте динамична атмосфера која ће донети брзе промене. Већ данас, после релативно топлог времена у односу на годишње доба, имаћемо захлађење. Kиша би у току ноћи прешла у суснежицу и снег најпре у Војводини, а затим и у другим местима. Уторак би био нешто хладнији, а онда од среде, четвртка топлије, па поново хладније”, објашњава Михајловић.

Истиче да је управо та брза промена температуре карактеристика времена ове недеље. Најављује и слаб приземни мраз.

“Овог јутра имамо јутарње температуре у Војводини између 0 и 2 степена, али на самом тлу имамо негативне температуре, док у осталим крајима Србије има слабог, а понегде и умереног мраза, јер је минус 5 нека граница за ту карактеристику умереног мраза”, додаје Михајловић.

За данас је у неким крајевима земље најављена киша која ће се ледити при тлу.

“Управо ледена киша је карактерисана као опасна метеоролошка појава и у том смислу свакако захтева наш опрез и прилагођавање активности, с обзиром да овог јутра према последњим подацима нема падавина, тако да немамо ледене кише. Али током јутарњих сати биће услова пре свега у источним, централним и делом западним крајевима где су јутарње температуре негативне, та киша у додиру са прехлађеним и хладним тлом би се ледила и то је оно што увек захтева опрез, посебно у саобраћају”, објашњава Михајловић.

Саветовао је грађане да ако не морају напоље, сачекају да отопли у току дана, тако да се киша која ће падати у току дана неће ледити.

У четвртак и до 18 степени

За четвртак је најављено и до 18 степени. На питање да ли је то отопљење само благи предах између два ледена таласа, Михајловић каже да је динамична недеља пред нама када је реч о температури, али да нам на крају недеље следи поновно захлађење. 

"У петак и за дане викенда очекују се ниже температуре, киша која ће прећи у суснежицу и снег. Тако да у суботу и недеље слаб снег на подручју Србије, а већ током наредне седмице би максимална температура била између 3 и 7 степени, што је око просека за ово доба године", додаје Михајловић.

Када је реч о снегу на планинама, Михајловић каже да ће високе температуре најављене за ову недељу и појачан јужни и југозападни ветар утицати на нагло топљење снега.

“Свакако ће га остати на високим планинама, попут Kопаоника и Старе планине, тако да скијаши не треба да брину, али у среду и четвртак доћи ће до наглог топљења снега и смањења снежног покривача. Већ у петак следи захлађеење и у суботу и недељу ће поново планинама донети мање повећање снега", нагласио је Михајловић.

Колика је температура воде у рекама пред Богојављење

У петак, 19. јануара, на Богојављење плива се за часни крст на нашим рекама. Наводи да је тренутна температура воде што се тиче већих река негде између 4 и 6 степени.

“Тиса је око 3 степена, Дунав и Сава су између 4 и 6 степени. Позитивно је, неће бити онако баш ледено, мада је увек у јануару и за Богојављење хладно за пливање и то свакако нису они летњи услови”, додаје Михајловић.

Указао је да је у петак прогнозирана максимална температура између 4 и 10 степени, тако да неће бити превише хладно.

“И температура воде није превише ниска и у том смислу, с обзиром да је јануар, можемо рећи да ће бити ипак релативно повољни услови за пливање”, истиче Михајловић.

Какво време доноси крај јануара

Говорећи о томе какво нам време доноси сам крај јануара и почетак фебруара, Михајловић наводи да што се тиче краја јануара, не очекују се овако ниске температуре као што смо имали претходне недеље.

“Негде бисмо имали јутарње мразеве, тј. негативне температуре у јутарњим сатима, али максимална температура би се у тих последњих седам дана јануара кретала између 4 и 8 степени, тако да бисмо имали релативно пријатно време за крај јануара. И дан је полако дужи, с обзиром да смо већ месец дана иза оног најкраћег дана и најдуже ноћи, тако да ћемо у оним сунчаним данима већ осетити и тај ефекат мало дужег дана, с обзиром да је већ између пола сата и сат дужа обданица”, навео је Михајловић.

Према званичним подацима 2023. година била је најтоплија година у историји. Михајловић напомиње да тај податак свакако иде у прилог томе да постоји општи тренд, јер не само што смо имали претходну годину као најтоплију, већ је превазиђен рекорд из 2016. године.

“Тако да смо у последњих десетак година већ два пута имали превазилажење рекорда и то је оно што можда више треба да укаже на неку нашу не забринутост, али у сваком случају опрез и даљу активност у смислу прилагођавања променама и порасту температуре”, закључио је Михајловић.

недеља, 25. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару