Читај ми!

Хоће ли нам се топла јесен осветити и донети хладну зиму

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да ће овај октобар бити међу најтоплијима откад се врше мерења, али да рекорди – иако нам се чини да никад није било овако топло у ово доба године – ипак нису оборени. Открива и да ли ће нам се ово позно лето осветити и донети хладну зиму.

Данас је максимална температура била 25 степени Целзијуса, а субјективни осећај је био да је много више. Сутра се прогнозира 28 степени. Ипак, Недељко Тодоровић каже да то нису рекордне вредности.

"Мерни подаци су неумољиви. Kада узмемо цео октобар, значи 31 дан, 20 дана су стари рекорди из прве половине прошлог века, двадесетих и тридесетих година. На пример сутра, ако буде 27 или 28 степени, актуелни рекорд те максималне температуре за Београд је забележен равно пре 100 година, 1923. године, и износи је 30,1 степен", наводи Тодоровић.

Наглашава да ће овај октобар бити међу најтоплијима откад се врше мерења.

"Морамо да сачекамо још десетак дана, али нема неког видљивог захлађења, тј. да температура буде испод просечних вредности", додаје Тодоровић.

Наставља се позно лето

Истиче да ће доћи до освежења и да ће температура пасти за три до четири степена.

"Од среде па негде до недеље биле би максималне вредности од 22 до 24, или 21 до 24 степена. Али, биће и облака. У среду, четвртак и петак биће више облака, мање сунца", наводи Тодоровић.

Наглашава и да ће бити кише свакога дана, али не целодневне.

"На пример, у среду биће кише ујутро, средином дана разведравање краткотрајно, по подне и увече опет мало кише. Али нема великих количина, то је скромна количина. Поготово када гледамо цео октобар, до сада је у Београду пало свега 4,4 милиметра кише, а просек  је скоро 50. Значи, сушни период је иза нас, долазе неке кише, али то није довољно да смањимо тај мањак падавина", објашњава Тодоровић.

Указује да се наставља позно лето, као и да ово време није карактеристика Михољског лета.

"Михољско лето подразумева дане без кише, у најмањем трајању од три дана и са температуром која је бар за два степена виша од просечних вредности", истиче Тодоровић.

Какву зиму да очекујемо

На питање хоће ли нам се ова топла јесен осветити и донети хладну зиму, Тодоровић каже да је све могуће.

"У природи постоји један принцип равнотеже. Четири месеца је натпросечно топло, септембар је избио ове године на прво место по тој средњој температури. И октобар ће бити високо пласиран на ранг-листи. То значи четири месеца натпросечно топлог времена наговештава неку могућност ризика да се направи равнотежа у наредним месецима", наглашава Тодоровић. 

Истиче да не може то да тврди, јер не постоји поуздана методологија, али да природа тако наговештава.

"Да ли ће то да крене средином или крајем новембра, врло је неизвесно", поручује Тодоровић.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара