Читај ми!

Невреме после врелог дана – град погодио Фрушку Гору, Шид без струје

После низа топлих дана и температуре од 35 степени, невреме стигло у Србију. Ноћас и сутра месечна количина падавина, Киша и град на Фрушкој Гори. Због пада далеководних стубова Шид остао без струје. Речна полиција упозорава грађане да се склоне са река. МУП у приправности.

Републички хидрометоролошки завод упозорио је да ће се наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и појачаним северозападним ветром које ће данас после подне и увече захватити северне и западне крајеве Србије, а крајем дана, и током ноћи ка недељи, као и у недељу проширити и на остале крајеве Србије уз интензивирање падавина и локалну појаву краткотрајних временских непогода праћених градом, олујним ветром и великом количином падавина.

Обилне падавине у Бачкој и Срему се очекују већ данас после подне и увече, а у осталим крајевима сутра, и то посебно у другом делу дана, од 40 до 80mm, а локално и око 100 mm за 24h, што представља месечну количину падавина.

У недељу у Београду пљускови и грмљавина

Наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, падом температуре и појачаним северозападним ветром које ће вечерас и током ноћи ка недељи захватити подручје Београда интезивираће се у недељу па се у појединим деловима града очекују краткотрајне временске непогоде са обилним падавинама од 30 до 60 mm за 24 h, локално и више.

Совиљ: Током вечери интензивирање падавина у Бачкој, Срему, Мачви и Подрињу

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је данас да се током вечери и ноћи очекује интензивирање падавина на територији Бачке, Срема, Мачве и Подриња и да је због тога у том делу Србије упаљен наранџасти и црвени метео аларм.

Совиљ је за Танјуг рекао да не треба очекивати формирање суперћелијских олуја, попут оних из јула месеца, када смо имали олујне и орканске ветрове.

"Пратимо веома јак облачни систем који нам се полако приближава са Запада Балкана. На предњем делу тог облачног система већ је било краткотрајних пљускова и грмљавина на северозападу земље. Ту треба рачунати већ на појаву количине падавина од реко 40 литара по квадратном метру за 12 часова", рекао је Совиљ за Танјуг.

Он је додао је да ће се у другом делу ноћи и сутрашњег дана облачни систем померати ка истоку и југоистоку земље, где се најинтензивније падавине очекују сутра поподне и увече.

"Треба напоменути да ће падавине бити неравноправно распоређене. Ми смо упозорили на просечну количину од 70-80 литара по м2, а локално може пасти и 100 литара по м2 у овој епизоди", упозорио је Совиљ. Совиљ је нагласио да је Бачка најугроженија што се тиче количине падавина током данашњег дана с обзиром да облачни систем долази са запада и да ће прво проћи кроз тај крај.

"Бачка ће у току сутрашњег дана имати знатно мању количину падавина када се овај јак облачни систем буде изместио ка другим крајевима наше земље", наводи Совиљ.

Совиљ је објаснио да је ово мало другачији тип облачног система где је најдоминантнији ризик од обилне киша и падавина.

"Међутим, локално ће бити појаве јаког или олујног ветра уз појаву града, а и то стоји у упозорењу РХМЗ-а", рекао је он.

Сутра више падавина у источној, централној и јужној Србији

Совиљ је истакао да ће током сутрашњег дана бити више падавина после подне и увече, нарочито у источној, централној и јужној Србији.

"Тада ће облачност на западу и на северозападу земље ослабити. Међутим, облачност ће се одржавати и у току ноћи између недеље и понедељка, да би коначни престанак падавине уследио тек у понедељак ујутру и пре подне", нагласио је Совиљ.

Совиљ је додао да не треба очекивати проблеме са изливањима на великим рекама, али да падавине од 70-80 литара по квадратном метру могу бити проблематичне за бујичне водотокове, а како је рекао, због тога су све службе у приправности.

Од понедељка стабилизација времена

Када су у питању високе температуре, Совиљ наводи да ће у наредном периоду оне бити ниже.

"Сада ће наступити мало озбиљнији пад температуре, али краткотрајан. Након понедељка уследиће дужи и стабилнији период, али ће дневне температуре бити пријатније и углавном ће се кретати од 24-28 степени. То је у сваком случају мање него претходних дана, али и даље су то вредности које су изнад просека за крај септембра и почетак октобра месеца", рекао је Совиљ.

Он је истакао да је, до данашњег дана, ово најтоплији септембар од када се врше мерења са просечном температуром од 29,5 степени.

"То је за чак за пет степени више у односу на просек за последњих тридесет година. Међутим, с обзиром да у последњој седмици очекујемо мало пријатније температуре, максималних вредности између 25-27 степени, можемо рећи да ће овај септембар ипак бити на другом месту, а да ће прво место задржати септембар из 1918. године", закључио је Совиљ.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару