Читај ми!

После тропског таласа два дана предаха, чека нас топлији септембар у односу на 30-годишњи просек

Метеоролог Слободан Совиљ каже да након овог топлотног таласа, следи дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, тако да ће се кретати око 30 до 31 степен. Очекује топлији септембар у односу на 30-годишњи просек. Прогнозирано је, каже, чак 12 до 17 летњих дана, са температуром вишом од 25 степени.

Србију је претходних дана захватио тропски талас са температурама вишим од 35 степени. Ноћи су топле и спарне и готово да нема спавања.

Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије, каже за РТС да ће  и данас бити спарно, али са мало нижом температуром и локалним пљусковима праћеним грмљавином у централним и јужним крајевима.

Према његовим речима, температуре ће бити од 32 до 35 степени у већини крајева, док ће у Војводини пљускови изостати.

"Ово је, заправо, један десетодневни талас, током којег максималне температуре у Србији достижу од 33 до 37 степени. Ипак, након овог таласа очекујемо дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, након чега би поново биле око 30 до 31 степен“, каже метеоролог, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Доста лепих дана биће и у септембру, прогнозирано је чак од 12 до 17 летњих дана, рекао је Совиљ и објаснио да у метеорологији летњи дан подразумева максималну температуру вишу од 25 степени.

Наводи да је прогнозирана средња максимална температура између 23 и 27 степени.

"Ако погледамо неке просечне вредности, то је позитивно одступање од два степена, дакле очекујемо топлији септембар у односу на претходни 30-годишњи просек“, навео је Совиљ.

Топлотни талас стигао са севера Африке

Тропски талас је, наводи, стигао са севера Африке и прво захватио, делове Шпаније, Јужну Француску, Италију. Тамо је и даље на снази највиши црвени степен упозорења, наводи Совиљ.

Температуре су у Шпанији достизале 45 степени, а 40 степени је забележено и на југу Француске.

"Међутим, како се овај топли талас практично приближавао Балканском полуострву, мало је изгубио на снази, тако да ипак у унутрашњости Балкана температуре достижу 35 до 36 степени", рекао је Совиљ.

Према његовим речима, језгро тог најтоплијег ваздуха управо је у области Средоземља, али и Пиринејског полуострва, јужне Француске, Балкана, док је свежије на северу Европе.

"Оваква ситуација ће се задржавати и у наредних 7 до 8 дана с тим што ће језгро најтоплијег ваздуха из западног Средоземља да се премешта даље ка Црном мору и ка Малој Азији, тако да ће коначно врућина бар на западу и југозападу Европе посустати", рекао је метеоролог.

среда, 17. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару