РХМЗ упозорава на јаке падавине, мећава на Златибору, током ноћи снег и у нижим пределима

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да се током вечери очекују јаче падавине, док се у брдско-планинском подручју југозападне Србије најављује јак снег. У току ноћи и сутра, снег ће падати и у нижим пределима. Наредних дана очекује се рекордна количина снега, прогнозира метеоролог Слободан Совиљ.

Појачане падавине очекују се током ноћи, прво на југу и истоку Србије, где ће у низијама пасти од 20 до 40 милиметара по метру квадратном кише за 12 часова, понегде и више. У брдско-планинском подручју југозападне Србије очекује се јак снег, саопштио је РХМЗ.

У току ноћи, РХМЗ прогнозира прелазак кише у снег и у нижим пределима.

Најинтензивније снежне падавине очекују се у другом делу ноћи, сутра ујутро и пре подне - у нижим пределима Југозападне, Западне и Централне Србије стварање снежног покривача висине од 10 до 30 центиметара, локално и више, а на планинама и до 50 центиметара новог снега уз стварање снежних наноса услед јаког северозападног ветра.

У осталим крајевима снежни покривач ће бити мањи.

Падавине ће сутра после подне ослабити, али се потпуни престанак снега очекује тек у среду.

Снег и у Београду

У Београду, у другом делу ноћи, сутра ујутро и пре подне очекују се интензивне снежне падавине уз стварање покривача висине од 10 до 20 центиметара у граду, а на Авали, Космају и у шумадијском делу периферије и до 30 центиметара влажног снега.

Сутра после подне слабљење снега, а потпуни престанак падавина очекује се у среду током дана.

Совиљ: Наредних дана се очекује рекордна количина снега

Наредних дана очекује се рекордна количина снега, који се очекује у току ноћи на целој територији Србије, а најинтезивније ће бити у другом делу ноћи, ујутро и пре подне, због чега је издато упозорење најјачег, црвеног степена, рекао је метеоролог Слободан Совиљ.

Совиљ је прогнозирао да ће у том периоду бити између 10 и 30 центиматара снега у нижим пределима, а на планинама и до 50 центиметара.

На планинама ће, према његовој прогнози, дувати јак северни и северозападни ветар, што ће довести и до снежних наноса.

"У Београду се очекује између 10 и 20 центиматара снега, а у вишим пределима града и преко 30, што значи да ће бити обарани рекорди и то не само у главном граду, него и широм земље, када је реч о количини снега за ово доба године", нагласио је метоеролог.

Истакао је да досадашњи рекорд датира од 7. априла 2021. године када је било 10 центиматара, а снег се задржао само један дан.

"У Београду се снежни покривач формира једном у десет година, па је неуобичајено да се тако нешто догађа у року од две године", рекао је Совиљ и напоменуо да је, рецимо, рекорд на Копаонику за ово доба 160 центиметра.

Совиљ истиче да овакве количине влажног снега никако нису уобичајене.

"Зато нам је сада прилика да прогнозирамо нешто што се од почетка метео мерења у последњих 150 година није догодило", поручио је Совиљ.

Истакао је да су обилне падавине већ почеле на југу земље, а током ноћи премештаће се ка централним и северним деловима земље, па ће на снази у наредним сатима бити наранџасти метео-аларм, који подразумева од 20 до 40 литара кише по метру.

Додао је да ће снег ослабити сутра поподне, али потпуни престанак очекује се у среду.

"Од четвртка биће могућа појава мраза при самом тлу где ће темепература пасти и до минус 4, 5, док ће за дане викенда максимално ићи до до 10-11 степени, а тек након 15 априла уследиће пораст температура на око 20 стешени, али време ће и даље бити нестабилно", најавио је метеоролог.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се