Киша, суснежица, судар ваздушних маса – шта је крупа

Пешчана олуја коју је у изазвао јак ветар направила је много проблема у саобраћају. Једанаест особа повеђено је у ланчаном судару код Суботице. Грађани су били и сведоци ретке метеоролошке појаве као што је крупа. Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић објаснио је због чега настаје крупа.

Због олујног ветра који је изавао пешчану олују на путу Суботица – Бачка Топола догодио се ланчани судар у коме је учествовало 14 возила. Повређено је 11 особа а двоје је задржано у болници.

Осам особа повређено је у Јагодини када је јак олујни ветар ишчупао лим са крова једне зграде.

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић каже за РТС да је ветар био изузетно јак, брзине од око 23 метра у секунди, што је око 83 километара на час.

"То је близу границе орканског ветра. Јак олујни ветар је уз рељеф терена и суво време довео до тешких последица", објашњава Михајловић и додаје да он спада у опасне метеоролошке појаве.

Шта изазива крупу

Крупа, која се излучује у виду округластих белих, непрозириних зрна величине два до пет милиметара, дешава се због великих температурних разлика по висини.

"У Београду је било око седам степени са крупом, док је не неколико стотина метара у висини она је била на вредностима испод нуле а све је то пратила облачност", наводи Михајловић.

"Уз крупу је уобичајено да је прати мешавина кише и снега. Неколико минута падала суснежица која је прешла у крупу са облацима који не доносе дуготрајне падавине", додаје Михајловић.

Како објашњава, за викенд је било топло време, топле ваздушне масе, у понедељак продор хладне. "Граница између хладног и топлог ваздуха назива се атмосферски фронт, а даљи прилив хладног ваздуха, хоризотална разлика ваздушног притиска условио је хладан ветар на ширем простору Панонске низије".

Такво време захватило је неколико стотина километара, а према речима Михајловића, већина метеоролошких станица у Србији зебележила је појаву олујног ветра.

Михајловић каже да се у наредном периоду не очекују снажни удари ветра. "Следи период топлијег времена са чешћом појавом кише", закључује Михајловић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво