Хладна "епизода" у Србији и Европи, када се враћа право лето

Климатолог из Института за метеорологију ПМФ-а Владимир Ђурђевић каже за РТС да се од понедељка може очекивати стабилније време, са температурама око 30 степени. На снази је наранџасти метеоаларм на југу и југозападу земље, али је опасност од изливања река мања него претходних дана.

Изгледа да се ових дана обистинила народна изрека која поручује "Од Светог Илије сунце све милије!"... Данима су температуре прелазиле тридесети подељак, а онда су пале за десетак степени.

Захлађење које је стигло у Србију, није ништа у поређењу са оним које је захватило делове Швајцарске и Италије. Осим врхова планина, забелела су се и села, где има до пола метра снега, па су путеви непроходни.

Климатолог из Института за метеорологију ПМФ-а Владимир Ђурђевић, гостујући у Јутарњем програму, објашњава да је хладан ваздух са северозапада Европе негде у околини Алпа успео да у судару са топлим ваздухом трајно формира циклон, који формираа много падавина и облаке.

Тај циклон је, додаје, био прилично енергичан и спустио се великом брзином са севера Јадрана ка југоистоку, тако да су све земље које су биле на јадранској обали и у близини добиле једну порцију обилних падавина.

"Наравно, у Италији се то манифестовала нарочито у вишим планинским пределима снегом и ниским температурама", каже Ђурђевић.

"Ризик од изливања река мањи него раније" 

Што се тиче опасности од изливања река, наводи да је и даље на снази наранџасти метеоаларм, углавном за југ и југозапад Србије.

"У тим деловима где је наранџасти метеоаларм најављено је потенцијално изливање река, може доћи до изливања мањих водотокова. Данас међутим тај ризик није тако велики као што је био претходних дана. У принципу цео тај систем полако напушта наш регион и иде даље према југу и југоистоку, тако да долази до неке врсте стабилизације", напомиње Ђурђевић.

"Стабилно време од понедељка" 

Упитан докле ће потрајати хладни таласи и када ће поново доћи праве летње температуре, каже да то очекује до краја викенда.

"Од понедељка ћемо поново ући у тај период стабилних времена са температурама које су блиске вредностима око 30 степени. Очекујем да ће се време у наредних неколико дана вратити на неке обрасце који су били у претходном периоду који је био топлији. Нећемо вероватно имати тако високе температуре које смо имали протекле недеље, али ћемо имати топлије време него у последња два дана", истиче Ђурђевић.

Постоји, каже, шанса да се овакве "епизоде" понове током лета.

"До краја августа можемо очекивати по још неку овакву епизоду, али оно што су сада прогнозе у наредних 10 до 15 дана требало би да очекујемо знатно стабилније време", истиче Ђурђевић.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи