Читај ми!

Хаос у Пакистану

Хеликоптери НАТО напали два положаја пакистанских снага на граници са Авганистаном и "врло вероватно" су одговорни за погибију 28 и рањавање 14 пакистанских војника, потврдили су званичници Алијансе у Кабулу.

Хеликоптери НАТО-а учествовали су у нападу на контролни пункт у Авганистану код границе с Пакистаном, када је јутрос убијено најмање 28 пакистанских војника и вероватно су криви за њихову смрт, саопштио је званичник Алијансе у Авганистану, генерал Карстен Јакобсон.

Власти у Исламабаду раније су оптужиле НАТО за смрт 24 и рањавање 14 војника на граници са Авганистаном у најтежем инцидету између Алијансе и земље која је, наводно, главни савезник у рату против талибана и радикалних исламиста.

Хеликоптери су пред зору прешли авганистанско-пакистанску границу и извели напад у племенској области Мохманд, у региону у коме пакистанске снаге воде борбе против талибанских екстремиста, саопштили су званичници у Исламабаду.

"Ово је стравичан инцидент", рекао је гувернер пакистанске провинције Кибер Паштунква Сајед Махуд Каусар.

НАТО наводи да се у том региону, одвијала акција против талибана и да су хеликоптери деловали као ваздушна подршка коју су позвале трупе са земље.

У седиште владе у Исламабаду, која је овај инцидент назвала нападом на суверенитет земље, позван је амерички амбасадор где су му пакистанске власти уручиле званичан протест због бомбардовања које су извели хеликоптери НАТО-а, јавља Ал Џазира.

Као први одговор, Пакистанци су затворили путеве којима се снабдевају снаге НАТО у Авганистану, па је одмах остало "заглављено" педесетак камиона.

Командант НАТО снага у Авганистану, амерички генерал Ален упутио је изразе „најдубљег саучешћа" породицама погинулих пакистанских војника.

Половина залиха, које копненим путем долазе за међународне снаге у Авганистану, иде преко територије Пакистана, саопштилу званичници Алијансе у Кабулу.

Ово је најтежа "грешка" НАТО ове врсте у Пакистану. У пролеће 2008. године, авиони НАТО су убили 11 Пакистанаца.

Последњи напад вероватно ће додатно погоршати односе Вашингтона и Исламабада, савезника у рату против тероризма, који су посебно нарушени откако је у мају у тајној операцији америчких специјалаца на пакистанској територији убијен вођа Ал Каиде Осама бин Ладен.

Контролни пункт који је НАТО напао успостављен је недавно како би се спречило пребацивање талибанских бораца из Авганистана у Пакистан и удаљен је два и по километра од авганистанске границе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 14. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару