Читај ми!

Офанзива дезертера у Сирији

Дезертери сиријске војске напали комплекс у коме је смештена обавештајна служба те земље. Председник Сирије Башар ел Асад најавио ослобађање 1.000 затвореника.

Дезертери сиријске војске напали су комплекс у коме се налазе просторије сиријске Ваздухопловне обавештајне службе близу Дамаска, пренео је Би-Би-Си наводе опозиционе "Генералне комисије сиријске револуције".

"Комисија" је саопштила да је комплекс нападнут са три стране и да су ту област надлетали хеликоптери.

"Чуо сам неколико експлозија и размену артиљеријске ватре", пренео је Ројтерс наводе очевидаца.

Према наводима "Слободне војске Сирије", у нападу су коришћене ракете и митраљези, а делови комплекса у Харасти су уништени.

У међувремену, побуњеничка "Слободна војска Сирије" саопштила је да ће основати привремени војни савет, чији циљ ће бити рушење са власти председника Башара ел Асада и заштита цивила од напада владиних снага безбедности, пренео је АФП. Пуковник Ријад ел Асад, који је у јулу пребегао из регуларне војске у "Слободну војску Сирије", председаваће Савету.

"Слободна војска Сирије" настала је пре неколико месеци и њу чине људи који су дезертирали из Војске Сирије. Наводно, има их око 15.000. Дезертери су протеклих недеља извели више напада на војне циљеве, али се сматра да је напад на комплекс у Харасти "најзвучнији" до сада.

Тај напад могао би бити нарочито важан, ако се узме у обзир да се Ваздухопловна обавештајна служба у Сирији сматра једном од најозлоглашенијих државних агенција, која је била укључена у сузбијање протеста против председника Башара ел Асада.

Уједињене нације саопштиле су да је, од почетка протеста у марту ове године, у сукобима погинуло више од 3.500 људи. Сиријске власти за насиље окривљују наоружане банде.

Кад чак и савезници окрећу леђа

Шефови дипломатија арапских земаља састају се данас у Мароку, у Рабату, само четири дана пошто су одлучили да "доведу Сирију у ред", која је наставила да крваво гуши протест, уместо да примени арапску мировну иницијативу.

Сирија се сада налази у ситуацији да јој све више земаља окреће леђа. Турска, која је доскора била Асадов савезник, сада се претворила у једног од његових најжешћих критичара.

"Сиријски режим обавезао се да ће окончати насиље. Није то испоштовао и скупо ће платити", изјавио је турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу на самиту у Мароку.

Упозоравајући Асада да "хода по ивици", турска влада саопштила је да разматра укидање испорука струје Сирији. Таква мера, додуше, има више симболичан, него практичан значај. Сирија, наиме, струју са суседима дели кроз систем мрежа и нема је у мањку.

Ипак, у Турској се први пут отворено расправљало о могућности успостављања тампон-зоне са сиријске стране заједничке границе, намењене пружању уточишта избеглицама. То би, међутим, значило и директну војну акцију.

Хуманитарна организација "Сиријски осматрачи за људска права" апеловала је на међународну заједницу да успостави и тампон-зону и зону забране летова, сличну оној каква је постојала у Либији.

Мало је вероватно да ће Турска или Арапска лига ићи тако далеко, без обзира на то што је Лига суспендовала чланство Сирије. Турска је, ипак, запретила "конкретном акцијом", уколико се напади на њене конзулате у Сирији понове.

Нови ставови суседних земаља ипак су имали ефекта на Асада. Влада Сирије дозволила је долазак 500 посматрача Арапске лиге, а потом и најавила ослобађање хиљаду затвореника.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару