Читај ми!

Спремни за борбу против кризе

Нови италијански премијер Марио Монти званично је преузео дужност и преставио састав новог, технократског, кабинета. Покретање економског раста и враћање поверења улагача и тржишта биће главни задатак нове технократске владе.

Пошто је добио подршку најјачих политичких партија, Марио Монти и његова технократска влада положили су заклетву.

Нови италијански премијер прихватио је и место министра економије, јер намерава да спроведе, мере због којих ће се, како каже, жртвовати цела земља, да би подстакао привредни раст и ојачао финансије.

"Одсуство политичара у влади само може да помогне и неће бити препрека успостављању солидних односа владе са парламентом и странкама", истакао је Монти.

Према његовим речима тиме ће бити избегнуте несугласице. Италијански премијер додао је да је сигуран да ће у овим сложеним временима нова влада успети уверити тржишта у способност такве владе

На функцију министра економског развоја и инфраструктуре Монти је поставио генералног директора банке "Интеса" Санпаоло Корада Пасеру. Шеф дипломатије је досадашњи италијански амбасадор у Сједињеним Државама Ђулио Терци ди Сантагата.

Остала министарска места углавном су подељена провереним технократама: нови шеф дипломатије је бивши амбасадор Ђулио Терци ди Сант'Агата, министарство одбране је поверено адмиралу Ђампаолу ди Паолу, док ће министарка унутрашњих послова бити Ана Марија Канћелијери.

Монти је протекла два дана имао састанке са водећим политичарима у Италији, покушавајући да обезбеди подршку за мере штедње које ће морати да спроведе његова влада.

Професор економије Ђузепе Рагуза напомиње да је овакав састав владе најприближнији министарском тиму снова.

"То су све велики професионалци, стручњаци у разним областима, академици, али и врло утицајни представници приватног бизниса", каже Рагуза.

Нова влада мораће да добије подршку у италијанском парламенту. Нови премијер је већ показао одлучност да спроведе неопходне реформе, али је и ставио до знања да намерава да остане на премијерској функцији до редовних избора 2013. године.

Мандатар је сада под притиском да увери велике играче на тржишту да ће Италија успети да избегне банкрот који би додатно уздрмао земље еврозоне и светску економију гурнуо у још једну рецесију.

Италија има јавни дуг који износи 120 одсто бруто националног производа, односно 1.900 милијарди евра. Добар део тог дуга ускоро  стиже на наплату, а само следеће године мораће да буде рефинансирано 300 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 13. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару