Читај ми!

Нове санкције Сирији

ЕУ увела нове санкције Сирији, којима се Дамаску онемогућава приступ фондовима Европске инвестиционе банке. Замрзнута имовина 18 војних званичника, којима је уведена забрана путовања и издавања виза.

Европска унија је увела нове санкције Сирији у настојању да изврши нови притисак на режим председника Башара ал-Асада. Унија је, од Уједињених нација, затражила да предузму акције на заштити цивила.

Санкције се односе на 18 Сиријаца, претежно војних званичника, којима је уведена забрана путовања и издавања виза, док ће њихова имовина бити "замрзнута" и било каква трговина онемогућена.

Имена тих особа биће позната пошто се објаве у службеном гласнику ЕУ за дан или два, пренеле су агенције. Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ су на састанку у Бриселу такође одлучили да онемогуће Сирији даљи приступ фондовима Европске инвестиционе банке.

Француски министар спољних послова Ален Жипе образложио је да је његова земља морала да посегне за притисцима те врсте због, како је рекао, "проклете тврдоглавости" режима у Дамаску.

Новим санкцијама ЕУ, сада је укупно обухваћено 74 Сиријца и 19 организација, а све у настојању да се власти у Дамаску приморају да обуставе крвави обрачун са противницима Асадовог режима.

Министар спољних послова Шведске Карл Билт рекао је да УН треба да размотре могућност слања хуманитарне мисије у Сирију. Како агенције преносе, на данашњем састанку није било речи о покретању међународне интервенције налик оној у Либији како би се спречило осмомесечно крвопролиће у Сирији.

Анкара је данас изјавила да ће заузети "одлучан став" према Сирији због напада прорежимских демонстраната на турску амбасаду и конзулате у суседној земљи, на шта је Турска повукла породице дипломата из те земље.

"Ми ћемо заузети најодлучнији став против ових напада и подржаћемо праведну борбу сиријског народа", истакао је министар спољних псолова Ахмет Давутоглу.

Уједињене нације процењују да је око 3.500 људи убијено у насиљу у Сирији од почетка побуне у тој земљи пре осам месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару