Читај ми!

Клаус: Изгубљена деценија за ЕУ

Европску унију чека изгубљена деценија и ако не прође кроз системску транзицију, као што су то учиниле посткомунистичке земље, постаће периферија света, рекао чешки председник Вацлав Клаус, предложивши као решење – да се одлучивање из Брисела врати на ниво националних држава.

Чешки председник Вацлав Клаус предвидео је да Европску унију чека изгубљена деценија, као Јапан деведесетих година и оценио да ће Европа, ако не прође кроз системску транзицију, као што су то учиниле посткомунистичке земље, постати периферија света.

Према оцени чешког председника, један од узрока садашње дужничке и финансијске кризе која се прелива и на чланице Уније ван зоне евра јесте погрешно системско устројство ЕУ.

"Слично као у комунизму, у њему влада диктатура политике над економијом", написао је Клаус за чешки недељник Тиден и упозорио да ЕУ мора да прође кроз системску транзицију, онако како су је пролазиле источноевропске чланице после пада комунизма.

"Ако бих био рационални песимиста, а не неосновани оптимиста, плашим се да Европу, а и нас са њом, чека изгубљена деценија, слична оној какву је преживео Јапан деведесетих година прошлог века", наводи Клаус.

Чешки председник каже да Унију очекује деценија без привредног раста, деценија сталних кресања трошкова и кризних пакета, деценија социјалних немира.

"Уколико Европа жели да стане на ноге, мора темељно да се промени. Кажимо то јасно: или ће у Европи таква транзиција бити спроведена што пре, или ће Европа постати периферија света који се динамично развија", наглашава Клаус.

Суштинске, а не козметичке промене

"Европски политичари не увиђају да ЕУ стоји на судбинској раскрсници и мисле да су им довољне козметичке интервенције", поручио је чешки председник.

Клаус, који је по образовању економиста, открио је једноставан узрок садашње дужничке кризе – то да је Европа прихватила модел у коме захтеве појединаца, интересних група, па и држава не везује за ефикасност привреде.

"Дужничку кризу донела је могућност да на кратак рок могу да имају неизбалансиран буџет. Ништа друго ни мање ни више тајанствено иза тога нема", написао је Клаус.

Чешки председник предложио је у коментару за Тиден и рецепт за решење кризе – да се одлучивање из Брисела врати на ниво националних држава.

"Политика може да буде само тамо где је демократија, на нивоу држава. На нивоу континената не може да се води политика. Претпоставка за политику и демократију је народ. А никакав европски народ не постоји", закључио је Вацлав Клаус.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару