Читај ми!

Европа поздравља именовање Монтија

Именовање Марија Монтија за мандатара нове италијанске владе враћа наду у обнову финансијског кредибилитета те земље, поручују европски лидери. Монти има све особине да састави владу која ће добро служити Италији и Европи, рекао председник Европског парламента Јежи Бузек.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поздравили су одлуку председника Италије Ђорђа Наполитана да позове сенатора Монтија да састави владу националног јединства.

"Верујемо да ће то послати следећи охрабрујући сигнал, после усвајања Закона о стабилизацији за 2012. годину, одлучност италијанских власти да превазиђу тренутну кризу", оценили су Ван Ромпеј и Барозо у заједничком саопштењу.

"Као што је договорено на самиту 26. октобра, Комисија ће наставити да прати спровођење мера у Италији, с циљем да помогне политику која ће убрзати раст и запошљавање", додаје се у саопштењу.

И председник Европског парламента Јежи Бузек, такође, поздравља потез италијанског председника и оцењује да нови премијер Марио Монти има све особине да, у времену кризе, састави владу која ће добро служити Италији и Европи.

"Поздрављам одлуку италијанског парламента да усвоји строжи пакет мера штедње и структуралних реформи. Промене у Италији враћају наду за обнову финансијског кредибилитета и повратак економског раста. Уверен сам да ће Италија предузети све неопходне мере да превазиђе дужничку кризу", навео је Бузек у саопштењу објављеном на сајту Европског парламента.

Бузек је оценио и да ће, иако је овај пакет мера покренуо бивши премијер Силвио Берлускони, нова италијанска влада, када буде састављена, бити у стању да на основу тих реформи ојача евро и поправи ситуацију у Италији.

"Марио Монти има све праве особине да састави нову владу националног јединства у Италији, у овом времену кризе, има богато искуство, укључујући и посао европског комесара и велику подршку што ће добро служити Италији и Европи. Време кризе је и време већих одговорности. Европа и тржишта могу да му верују. Раније искуство Монтија је најбоља препорука да ће он спровести потребне реформе", наводи се у саопштењу.

Италијански председник Ђорђо Наполитано именовао је Монтија (68), бившег европског комесара и професора економије, за мандатара за састав нове владе Италије, после оставке Берлусконија.

Берлускони, који је у суботу поднео оставку, рекао је јуче да се не предаје и да ће удвостручити своје активности у парламенту, али и да ће дати подршку прелазној влади.

Берлусконијева партија Народ слободе саопштила је да је спремна да подржи нову технократску владу на чијем челу ће бити Монти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару