Читај ми!

Иран изолован, свет уједињен

Свет уједињен у супротстављању нуклеарном програму Ирана, изјавио председник САД Барак Обама. Вашингтон наставља консултације са Русијом и Кином о притиску на Техеран, не одбацујући ни војну опцију.

Амерички председник Барак Обама изјавио је да је свет уједињен у супротстављању нуклеарном програму Ирана и да ће се Вашингтон о новим начинима притиска на Техеран консултовати са Кином и Русијом, које се противе увођењу додатних санкција.

"Сада имамо ситуацију где је свет уједињен, а Иран изолован", рекао је Обама на конференцији за новинаре одржаној после Азијско-пацифичког економског самита на Хавајима.

Обама је навео да ће његова администрација разговарати са Кином и Русијом о Ирану "за неколико недеља".

Председник САД није изричито рекао да ће размотрити могућност војне интервеније против Техерана, али је нагласио да се "ниједна опција не одбацује'.

"Иран са нуклеарним наоружањем представљао би претњу не само по регион, већ и САД", рекао је Обама.

Војне интервенције (не)ће бити

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле одбацио је сваку расправу о потенцијалној војној акцији против Ирана, због контроверзног нуклеарног програма те земље, док је његов британски колега изнео став да су све опције отворене.

"Оштрије санкције су неизбежне, ако Иран настави да одбија сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију. Ипак, нећемо учествовати у дискусији о војној интервенцији, сматрамо да су такве дискусије контрапродуктивне и одбијамо их", изјавио је Вестервеле у Бриселу.

С друге стране, британски министар спољних послова Вилијам Хејг рекао је да се Лондон тренутно не залаже за војну акцију против Ирана, али да сматра да "све опције треба да остану на столу".

Шеф француске дипломатије Ален Жипе заложио се за оштрије санкције Запада Ирану.

"Треба да се припремимо за пооштравање санкција како бисмо избегли сваку интервенцију са непоправљивим последицама", истакао је Жипе.

Тензије између Ирана, с једне, и Израела и САД с друге стране, појачане су од како је прошле недеље Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), забринута због иранских нуклеарних активности, навела да има веродостојне информације да је Техеран радио на развоју нуклеарног оружја.

"Веродостојне информације показују да је Иран спроводио активности важне за развој нуклеарне бомбе до краја 2003. године", навела је Агенција и додала да се неке од тих активности можда и даље одвијају.

Од 2006. године, Уједињене нације усвојиле су шест резолуција у којима се од Техерана тражи да одустане од програма обогаћивања уранијума, а четири резолуције предвиделе су и увођење санкција Исламској Републици.

САД, ЕУ и њихови европски савезници претпостављају да је суштина програма обогаћивања уранијума у Ирану израда нуклеарне бомбе.

Техеран, који одбија да прекине програм, негира да намерава да развије оружје и тврди да су његове нуклеарне амбиције усмерене ка мирнодопским сврхама.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару