Читај ми!

Пријаве због нереда у Пољској

Поднето 46 пријава против изгредника који су напали полицију на прослави Дана независности у Варшави. У маршу учествовао велики број странаца, међу њима и група националиста из Србије.

Пољско тужилаштво поднело је кривичне пријаве против 46 људи осумњичених за нападе на полицију на Дан независности, у петак, када је одржан марш десничарских и екстремистичких група.

У маршу у Варшави учествовао је велики број странаца, међу њима и група националиста из Србије. Избили су нереди, а полиција је ухапсила око 210 изгредника. 

Повређена је 21 особа, међу њима и деветорица полицајаца. Демонстранти су на полицију бацали флаше, каменице и петарде, а нападнуто је и возило пољске приватне телевизије ТВН, блиске либералној влади премијера Доналда Туска.

Пољске власти одлучне су да сузбију насиље нарочито пред европско фудбалско првенство које ће 2012. године бити одржано у тој земљи, преносе агенције.

Представница за штампу тужилаштва Моника Левандовска изјавила је пољским медијима да је 46 људи оптужено да су на Дан независности Пољске учествовали у једном од најгорих примера уличног насиља у тој земљи последњих година.

Од 210 ухапшених, 92 су Немци, од којих су многи депортовани кући.

Прослава Дана независности почела је у петак дефилеом војника у историјским униформама у центру престонице, али су истовремено левичари организовали свој марш и препречили пут "маршу независности" који су организовале националистичке групе и екстремна десница.

Према писању пољских медија, међу десничарским демонстрантима било је националиста из Србије и Чешке, а аутобусима из Немачке и Белгије допутовали су демонстранти левице.

Председник Пољске Броњислав Коморовски затражио је да убудуће организатори сносе трошкове штете које направе учесници њихових манифестација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару