Читај ми!

Монти мандатар нове владе

Председник Италије Ђорђо Наполитано дао је мандат за формирање нове владе Марију Монтију, преноси Ројтерс. Консултације о саставу нове владе биће продужене до понедељка, јер Монти нема већинску подршку у парламенту.

Италијански председник Ђорђо Наполитано дао је Марију Монтију мандат за формирање нове владе, преноси Ројтерс. 

Угледни економиста и бивши европски комесар Марио Монти, лично је одложио именовање новог кабинета за понедељак како би добио већинску подршку парламента, коју још увек нема. Очекује се да владу чине експерти, због чега се кабинет већа назива технократским. 

После састанка са председником Наполитаном из Берлусконијеве странке Народ слободе, саопштили су да ће подржати владу Марија Монтија, док је њихов досадашњи коалициони партнер Лига за север поручила да ће пре отићи у опозицију, него подржати нову владу, али и да ће одлуку донети када виде састав и програм нове владе.

Монтију су подршку раније дали Демократска партија левог центра и партије сличног опредељења. Главна пословна и банкарска удружења подржала су експертску владу и упозорила да није време за политичке несугласице и поделе, већ да је Италији хитно потребна влада јединства с великом подршком парламента.

Нова технократска, односно експертска влада требало би да има од 12 до 15 чланова, и од ње се очекује сервисирање енормног јавног дуга од 1.900 милијарди евра, привредни развој, реформа пензионог система и драстично кресање привилегија.

Именовање Марија Монтија за мандатара, вечерас су поздравили највиши званичници Европске уније Жозе Мануел Барозо и Херман Ван Ромпеј.

„Верујемо да ће то послати следећи охрабрујући сигнал - после усвајања Закона о стабилизацији за 2012. годину - одлучност италијанских власти да превазиђу тренутну кризу", оценили су Ван Ромпеј и Барозо у заједничком саопштењу.

Монти нетипичан Италијан

Марио Монти стекао је углед на функцији европског комесара деведесетих година. Због стручности, оштрог ума и дипломатских способности, али и одбијања да се повинује јаким притисцима различитих лоби група, Монти је зарадио титулу једног од најуваженијих званичника Европске комисије, наводи Ројтерс.

Један бивши амбасадор који је радио с Монтијем у Бриселу сећа га се као строгог, али поузданог партнера спремног да се договара и каже да тај Италијан није имао обичај да решава ствари на италијански начин. "Његов надимак у то време био је 'Италијански Прус'".

Берлускони га је именовао за комесара за унутрашња тржишта 1994. године да би на место комесара за конкурентност дошао 1999. и на тој функцији остао наредних пет година, а италијански председник Ђорђо Наполитано именовао га је прошле седмице за доживотног сенатора.

Монти је заговорник слободног тржишта, има блиске везе с европском и глобалном елитом која доноси политичке одлуке. Увек је подржавао јаче интегрисану еврозону и последњих месеци написао неколико чланака у којима је оштро критиковао неуспехе Берлусконијеве владе.

Монти је председавајући европског огранка Трилатералне комисије - тела које окупља моћне елите САД, Европе и Јапана и такође члан тајновите Билдерберг групе коју чине успешни људи на пољу политике, индустрије, финансија, образовања и комуникација.

Избори у Италији биће одржани тек 2013. године тако да Монти и његов кабинет имају довољно времена да спроведу болне реформе пензионог система, закона о раду и јавног сектора, као што захтевају тржишта и европски партнери.

Монти ће имати тежак задатак да добије поверење парламента који, како оцењује британска агенција Ројтерс, последњих година није стекао репутацију институције с високим осећајем за одговорност према народу.

Ако га парламент не подржи, Италију чекају ванредни избори почетком следеће године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару