Читај ми!

Лидери о глобалној привреди

Председници САД, Русије и Кине, на Азијско-пацифичком економском самиту на Хавајима, разговарали о корацима ка глобалном привредном расту, стању у еврозони и међусобној сарадњи. Обама покушао да придобије Москву и Пекинг да заједнички спрече ирански нуклеарни програм.

На Самиту земаља Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК), који треба да означи напредак ка успостављању нове ере слободне трговине, разговарало се корацима који би могли да воде ка глобалном привредном расту, али и о стању у еврозони.

Одлазак премијера Грчке и Италије за америчког председника Барака Обаму је позитиван развој догађаја, који ће допринети стабилизацији светског тржишта.

"Цела Европа би требало да подржи 17 чланица еврозоне да се реши дужничка криза. Док она не буде решена, утицај на целокупну светску економију биће негативан", истакао је Обама.

Руски председник Дмитриј Медведев каже да ће, захваљујући економском развоју у овој години, његова земља лакше превазићи могући други талас глобалне економске кризе. Судбина евра важна, наводи Медведев али каже да је срећан што не мора да доноси важне одлуке.

"Подсетићу вас, ја сам Медведев, нисам Меркел нити Саркози. Хвала Богу да нисам у њиховој кожи, јер им је много тешко", каже Медведев.

Кина се труди да повећа увоз како би подстакла глобални раст истиче кинески председник Ху Ђинтао.

"Азијско - пацифички регион, као најдинамичнији, требало би да постане област активне сарадње Кине и САД-а", сматра Ху.

Сарадња САД и Кине од виталног значаја

Амерички председник је изнео кинеском незадовољство због економске политике Пекинга, али је истовремено показао велико интересовање за уносно азијско-пацифичко извозно тржиште. Ху је истакао да су растућа економска нестабилности и несигурност широм света знак да Кина и САД треба да ојачају међусобну сарадњу.

Обама се сложио са својим колегом из Пекинга, наводећи да је сарадња две земље од виталног значаја и за просперитет њихових, али и народа широм света. Ху није коментарисао америчке бојазни у вези са интелектуалном својином и потцењеном кинеском валутом, због које је извоз Кине у САД много повољнији, него обрнуто.

Амерички председник је изразио одлучност своје земље да отвори више радних места и указао на "експлозивни потенцијал азијско-пацифичког региона". Он је објавио намеру за стварање транспацифичке трговинске зоне, коју би, уз САД чинило још осам земаља: Аустралија, Брунеј, Чиле, Малезија, Нови Зеланд, Перу, Сингапур и Вијетнам.

"САД су пацифичка сила и овде смо да останемо", поручио је Обама.

Учесници Самита АПЕК-а разговарали су и о горућим међународним питањима. Председник САД је покушао да придобије скептичне лидере Русије и Кине да заједнички спрече Иран, да постане светска нуклеарна претња.

Заједничко дефинисање одговора

Забринутост САД због Ирана порасла је после прошлонедељног извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), у којем се, најоштрије до сада, тврди да Техеран тајно развија нуклеарно оружје.

Обама је, после ноћашњег разговора са Медведевом, на маргинама самита на Хавајима, поручио да су две стране "поново потврдиле своју намеру да раде на дефинисању заједничког одговора" према Ирану. Амерички председник је, о ситој теми, разговарао и са Хуом, који га је уверио да Кина жели да осигура да Техеран поштује "међународне прописе и норме".

У каснијим изјавама, међутим, ни Медведев, ни Ху нису коментарисали питање Иране, што указује да нема напретка у стварању јединственог фронта, оцењује агенција АП.

Иран и даље тврди да је његов нуклеарни програм искључиво намењен у мирољубиве сврхе, односно за производњу струје. САД сматрају да би нуклеарно наоружан Иран могао да подстакне трку у наоружању у блискоисточном региону и директно угрози Израел. 

Русија и Кина и даље су камен спотицања у напорима Вашингтона да издејствују оштрије међународне санкције Техерану. Обе земље су сталне чланице Савета безбедности УН, са правом вета, а после извештаја ИАЕА нису показале да ће променити став.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару