Читај ми!

Нови докази против Ирана

Сателитски снимци, писма, дијаграми и мапе, које додатно поткрепљују тврдње о иранском нуклеарном програму, прослеђене су свим чланицама Међународне агенције за атомску енергију.

Међународна агенција за атомску енергију проследила је групи од 35 земаља сателитске снимке, писма и дијаграме који, како се тврди, иду у прилог тврдњи да је Иран тајно радио на производњи нуклеарног оружја.

Главни ирански изасланик у ИАЕА одбацио је ове тврдње, као и материјал који су прикупиле САД и њихови савезници.

"Нема никаквих назнака нити доказа да су активности Ирана биле спровођене у војне сврхе", рекао је новинарима.

Западне дипломате, с друге стране, тврде да информације само додатно потврђују њихов извештај објављен почетком недеље.

Заснован на око 1.000 страница истраживања и готово деценију праћења ситуације у Ирану, документ наводно садржи доказе који, према ИАЕА, показују да Исламска Република ради на тајној набавци опреме и пројеката за производњу нуклеарног оружја.

Између осталог, наведено је да је Иран спроводио тестирања јаких експлозива и развој детонатора са нуклеарним пуњењем, као и компјутерско обликовање језгра за нуклеарне бојеве главе.

У извештају су наведене и наводне припреме за нуклеарне тестове и развој носача за ракете "Шахаб 3", оружје које може да погоди Израел.

Наведено је и да је властима у Техерану помагао један "страни стручњак", највероватније бивши совјетски научник Вјачеслав Даниланко.

Тензије у вези са иранским нуклеарним програмом порасле су раније ове седмице када је ИАЕА саопштила у извештају да је Техеран радио на изради нуклеарне бомбе и да можда још изводи тајна истраживања са тим циљем.

Техеран негира да намерава да развије оружје и тврди да су његове нуклеарне амбиције усмерене у мирнодопске сврхе.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару