Читај ми!

Доживотна робија због убиства цивила

Припадник америчке војске осуђен на доживотну робију због убиства цивила у Авганистану. Тужилац назвао осуђеног водник Калвина Гибса дивљаком и тражио да му не буде дозвољено условно пуштање на слободу. Не постоји ниједна фотографија осуђеног.

Водник Калвин Гибс, старешина јединице америчке војске одговорне за убиства авганистанских цивила, осуђен је на доживотну затворску казну пошто га је војна порота осудила за три убиства.

Петочлани војни одбор је у четвртак прогласио Гибса кривим и навео да би требало да одслужи најмање 10 година казне пре него што добије могућност да буде пуштен на условну слободу.

Гибс је осуђен по 15 тачака оптужнице, укључујући три за убиство са предумишљајем, због своје улоге у убиствима на југу Авганистана, у периоду између јануара и маја прошле године.

Тужилац мајор Дре Лебланк назвао је Гибса дивљаком и тражио да му не буде дозвољено условно пуштање на слободу, пренео је АФП. У завршним речима тужилаштво је одбацило Гибсове тврдње да је убиство Авганистанаца био одговор на легитиман напад и да је његова јединица учествовала у борби.

Гибс је оптужен да је наместио убиства, подметнуо оружје код тела мртвих цивила како би изгледало да су били борци, као и да им је одсекао прсте и извадио зубе као ратне трофеје, што је он призано.

Гибсов адвокат Фил Стекхаус довео је у питање кредибилитет редова Џеремија Морлока и још двојице припадника тог тима који су добили блаже казне пошто су признали кривицу и пристали да сведоче против Гибса.

Суђење, које је почело прошле седмице, одржано је у америчкој бази Луис Мекорд, јужно од Сијетла.

Занимљиво је да новија слика осуђеног водника Калвина Гибса не постоји. Постоје само цртежи нацртани током суђењу, пошто америчко законодавство не дозвољава фотографисање осумњичених, посебно у судницама.

На већини сајтова су фотографије Гибсових саучесника, који су осуђени на благе казне, јер су пристали да сведоче против свог водника. Једина доступна фотографија Калвина Гибса је из времена када је био тинејџер, пре ступања у војску.

На форумима сајтова који се баве војним питањима бројне су спекулације у вези са тиме како заиста изгледа сада водини Калвин Гибс и зашто јавности није доступна ниједна његова новија фотографија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару