Читај ми!

Реформа ЕУ!

Немачка и Француска већ месецима разговарају о радикалном преуређењу ЕУ, како би се добила мања и чвршћа зона евра, преноси Би-Би-Си. Привредни раст у Европи се зауставио, а постоји и ризик од нове рецесије, упозорава европски комесар Оли Рен.

Због кризе у еврозони, како преносе поједини медији, две најважније државе чланице, Немачка и Француска, већ месецима разговарају о радикалном преуређењу Уније како би се добила мања и чвршћа зона евра.

Наиме, британски Би-Би-Си се позива на изјаву високог званичника Уније, дату агенцији Ројтерс, према којој су вођене "интензивне консултације на свим нивоима" и да се као могућност разматра смањење зоне евра.

"Морамо ићи врло опрезно, али истина је да морамо установити листу оних који не желе да буду чланови клуба и оних који, једноставно, не могу да буду чланови клуба", наводи исти извор.

Међутим, у канцеларији немачке канцеларке Ангеле Меркел демантују постојање планова о редуковању еврозоне и саопштавају да Берлин намерава да "стабилизује еврозону у целости".

"Немачка влада дефинитивно не гура такве планове", рекао је портпарол Меркелове. "Управо супротно – наша политика има за циљ да стабилизује еврозону у целости и нападне узрок проблема".

Председник Француске Никола Саркози отворено говори о "Европи у две брзине", наводи Би-Би-Си, подсећајући да је Саркози у уторак у Стразбуру поновио ранији став да Грчку није требало пустити у еврозону и да је то била "грешка".

У вези са ширењем ЕУ Саркози је тада рекао да "нико не сматра да ће федерализам, потпуна интеграција, бити могућа са 33, 34 или 35 држава".

"Јасно је да ће постојати Европа на два колосека. Једним колосеком ићи ће се ка већој интеграцији у еврозони, а другим колосеком ка конфедерацији у ЕУ", рекао је Саркози.

Ангела Меркел јуче је изјавила да је "тренутна ситуација у Европи довољно непријатна да изискује промене" и да је "време да се одлучно крене ка новој Европи".

Заменик британског премијера Ник Клег упозорава да се приликом решавања дужничке кризе мора избећи велика подела у Унији. Клег се изјаснио против Европе на два колосека и додао да се пажња мора усмерити на економски раст и конкуренцију.

Иначе, према проценама Европске комисије, привредни раст еврозоне следеће године ће нагло успорити. Мањак поверења на тржишту лоше ће утицати на улагања и потрошњу, а оштрија фискална политика смањиће домаћу тражњу, објављено је у Бриселу.

"Привредни раст у Европи се зауставио, а присутан је и ризик од нове рецесије", упозорио је комесар Европске уније за економска и монетарна питања Оли Рен, преноси Ројтерс.

Европска комисија очекује да ће се, следеће године, привредни раст у 17 држава које као валуту користе евро успорити на 0,5 одсто са очекиваних 1,5 одсто из ове године.

Рен као посебан проблем у еврозони наводи раст дуга Италије који прети да угрози економију те земље следеће године.

Због тога је од пресудне важности да се поврати политичка стабилност, као и да се примени реформа буџета, додао је Рен, који предвиђа да ће италијански привредни раст буквално стагнирати на 0,1 одсто у 2012. години.

Суморним прогнозама придружила се и Европска централна банка, која је саопштила да дужничка криза неће само краткорочно успорити привредни раст у еврозони, већ ће се последице осетити и на дуже стазе.

У редовној анкети Европске централне банке професионалних прогностичара, наведено је да ће еврозона остварити привредни раст од 1,6 одсто у овој, 0,8 одсто у 2012. и 1,6 одсто у 2013. години.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару